Skip to main content
Bulut Bilişim ve Altyapı

Veri Tabanını Buluta Taşıyın: Cloud SQL

13-CloudSQLSozlugu

Tam Olarak Yönetilen Ilişkisel Veri Tabanı Hizmeti: Cloud SQL

Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, akıllı saatler, giyilebilir cihazlar ve birbirleriyle iletişim kurabilen endüstriyel araçlar… Her gün temas ettiğimiz veya yararlandığımız internete bağlı dijital araçların kaydettiği verilerin boyutunu daha önce hiç düşündünüz mü? Büyük veriye ilişkin kısa bir araştırma yaptığımızda karşımıza her gün 2,5 kentilyon (19 haneli) bayt veri üretildiği çıkıyor. Bu verilerin düzenli bir biçimde saklanabilmesi sürecinde de yine bulut platformlardan yararlanılıyor.

Google’da büyük veri istatistikleri veya big data statistics gibi aramalar yaptığımızda, ilk sonuçlarda karşımıza hemen şu bilgi çıktı: “Günde yaklaşık 2,5 kentilyon bayt veri üretiliyor. Yıla vurulduğunda, bu değer 900 kentilyona ulaşıyor.” Kentilyonun 19 basamaklı bir sayı olduğunu gördüğümüzde, bu verilerin nasıl düzenlendiğini, nerelerde tutulduğunu, nasıl saklandığını düşünmeden edemiyoruz.

Bu verilerin tutulması ve işlenmesi gerekiyor zira hangi sektörde olursa olsun pek çok platform ve şirket, bu verileri doğru şekilde işlediği takdirde bize kişiselleştirilmiş deneyimler sunabiliyor. Dijital ortamda şirketler arası rekabet arttıkça, tıpkı geliştirme yaklaşımları ve iş yükü çalıştırma altyapılarında olduğu gibi, veri tabanı mimarilerinde de değişimler görülüyor. İş yüklerinin çoğunluğunu çalıştıran ve her geçen yıl daha fazla benimsenen bulut platformların yaygınlaşması, veri tabanı için geliştirilmiş bulut tabanlı çözümlerin de ortaya çıkmasını beraberinde getiriyor. 

Google Cloud’un Türkiye’deki en eski ve tek Premier iş ortağı olarak bugünkü yazımızda Google Cloud tarafından sunulan yönetilen ilişkisel veri tabanı hizmeti Cloud SQL’e odaklanacağız. Önce ilişkisel veri tabanı kavramını ve bu kavramın önemini anlamaya çalışacak, sonrasında Cloud SQL’in özelliklerine ve avantajlarına değineceğiz.

İlişkisel Veri Tabanı Nedir? 

İngilizcede relational database olarak anılan ve RDB olarak kısaltılan ilişkisel veri tabanı; tablo, satır ve sütunlardaki bilgileri yapılandırmanın bir yoludur. Bir RDB, tablolara katılarak bilgiler arasında bağlantılar veya ilişkiler kurma yeteneğine sahip oluşuyla öne çıkıyor.

Verileri yalnızca düzenli bir biçimde saklamak, hizmetlerde tutarlılığı ve geliştirmeyi sağlamak için yeterli olmuyor. İşletmelerin tuttukları her bir veriyi doğru şekilde işlemesi, birbiriyle ilişkilendirmesi ve anlamlı içgörülere dönüştürmesi gerekiyor. İlişkisel veri tabanı kavramı, tam da bu noktada öne çıkarak veri noktaları arasındaki ilişkiyi anlamayı ve bu ilişki hakkında içgörü kazanmayı kolaylaştırıyor. 

İlişkisel veri tabanları, kullanıcıların bir veya daha fazla tabloda birbiriyle ilişkili veri noktalarını kolayca anlamalarını sağladı. Verileri sorgulamak ve işlemek için yapılandırılmış sorgu dili (structured query language | SQL) gibi ilişkisel operatörler sağladığı için, popüler veri tabanları arasında yer alıyor. İlişkisel veri tabanları, genellikle iyi yapılandırılmış bir veri modeli için veya veri yapısının sık sık değişmediği işlem sorguları için kullanılıyor. 

1970’li yıllarda IBM’den E. F. Codd tarafından geliştirilen ilişkisel veri tabanı modeli, herhangi bir tablonun ortak bir öznitelik kullanarak başka bir tabloyla ilişkilendirilmesine olanak tanıyor. Bu yapı, verileri düzenlemek için hiyerarşik yapılar kullanmak yerine, verilerin depolandığı, erişildiği ve tablolarda ilişkilendirildiği bir veri modelini kullanıyor. 

Google’ın hazırladığı bu yalın grafik, ilişkisel veri tabanlarının nasıl çalıştığına dair fikir veriyor. Bir e-ticaret sitesinde, müşteri tarafından sipariş verildiğinde, müşteri kimliği o siparişin kime ait olduğunu belirleyen birincil anahtar olarak konumlanıyor.

Yabancı anahtar kullanılarak, ilgili sipariş, söz konusu müşteriye bağlanabiliyor. Bu iki veri tabanı tablosu, artık paylaşılan müşteri kimliğine göre ilişkili olarak sınıflandırılıyor. Bu sayede rapor oluşturmak ve verileri diğer uygulamalar için kullanmak amacıyla, her iki tablo da sorgulanabilir hale geliyor.

12-CloudSQL

Google Cloud SQL Nedir?

Google Cloud SQL, MySQL, PostgreSQL ve SQL Server gibi veri tabanı yönetimi sistemlerinin çalıştırılabildiği, zengin uzantı koleksiyonları, yapılandırma seçenekleri ve geliştirici ekosistemleri içeren, tam olarak yönetilen bir ilişkisel veri tabanı hizmetidir. Cloud SQL, geliştirici ekiplerin veri tabanı örneklerini bulutta yönetmelerini olanaklı hale getirerek, ekipleri bakım maliyetlerinden kurtarıyor.

Cloud SQL, işletmeler için yedekleme, yüksek kullanılabilirlik ve yük devretme, ağ bağlantısı, içe ve dışa aktarma, bakım ve güncelleme, izleme ve günlükleme gibi seçenekler sunuyor. Başka bir deyişle Cloud SQL, yerel MySQL, PostgreSQL ve SQL Server veri tabanlarına bulut tabanlı bir alternatif olarak konumlanıyor. Google’ın bulut çözüm ailesi içinde yer alan Compute Engine, App Engine ve Google Cloud’daki diğer hizmetlerde çalışan çok sayıda uygulama, veri tabanı depolaması için Cloud SQL kullanıyor.

Google Cloud SQL’in Özellikleri Nelerdir? 

En yaygın üç yerel veri tabanı çözümünü buluta taşıyan ve dijitalleştiren Google Cloud SQL, geliştiricilere veri tabanlarını inşa etmek ve onunla ilgilenmektense, veri tabanlarını verimli işlerde daha çok kullanma şansı tanıyor. Çözüm, aşağıdaki özellikleriyle öne çıkıyor:

● Tamamen yönetilen hizmet: Bir yönetilen hizmet olarak sunulan Cloud SQL, işletmelerin kesintisiz çalışmaya devam etmesi için veri tabanlarının güvenilir, güvenli ve ölçeklenebilir olmasını otomatik olarak sağlıyor. Cloud SQL, dünyanın her yerinde %99,95’in üzerinde erişilebilirlik olanağı tanıyor. Tüm yedeklemeler, çoğaltmalar ve kapasite artışları, Cloud SQL tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

● Entegre: Cloud SQL, hemen hemen her uygulamadan erişilebilirlik olanağıyla beraber geliyor. Google Cloud’da App Engine, Compute Engine veya Google Kubernetes Engine gibi çözümleri kullananlar, Cloud SQL’deki verilerine kolayca bağlanabiliyor. Cloud SQL, veri tabanlarındaki tabloları Google Cloud BigQuery aracılığıyla sorgulayarak kapsamlı analizlere erişebiliyor.

● Güvenilir: Cloud SQL kullanıcıları, veri tabanlarında tuttukları bilgileri korumak için çoğaltma ve yedeklemeleri kolayca yapılandırabiliyor. Otomatik yük devretme özelliği sunan Cloud SQL, veri tabanını yüksek düzeyde erişilebilir hale getirmeye de yardımcı oluyor. Veriler, Cloud SQL’de SSAE16, ISO 27001, PCI DSS ve HIPAA gibi standartlara uyumlu olarak otomatik bir biçimde şifreleniyor. 

● Kolay taşıma: Yerel veri tabanlarını buluta taşımak isteyen işletmeler, Veri Tabanı Geçiş Hizmeti (DMS) sayesinde bu işlemi en az kapalı kalma süresiyle kolayca yapabiliyor. Sunucusuz (serverless) bir çözüm olan Cloud SQL, geçiş sürecinin hızını iyileştirmek ve güvenilirliğini en üst düzeye taşımak için MySQL ve PostgreSQL’in yerel çoğaltma özelliklerinden yararlanıyor.

Google Cloud SQL’in Avantajları Nelerdir?

Google Cloud SQL, serverless mimarisinin sunduğu tüm olanakları ve bulut platformların barındırdığı tüm avantajları sunuyor. Veri tabanlarını saklamak, düzenlemek ve yönetmek için Cloud SQL kullanan işletmelerin en önemli kazanımları, üç başlık altında toplanabiliyor: 

● Güvenli ve uyumlu: Üst düzey güvenlik standartlarını karşılayan Cloud SQL, bekleme ve aktarım sırasında veri şifreleme imkanlarıyla en güvenli veri tabanı olanaklarından birini sunuyor. Sanal özel bulutta depolanan veriler, güvenlik duvarı ve kullanıcı erişimi kontrollü altyapıyla güvenliği ve uyumu en üst seviyeye çıkarıyor. 

● Ölçeklenebilir: Bir sunucusuz çözüm olarak Cloud SQL, kullandığın kadar öde modeliyle ücretlendiriliyor. İşletmeler, dilerlerse basit testlerle, dilerlerse en yüksek performansla kullanabilecekleri Cloud SQL’e, yalnızca kullandıkları kadar ödeme yapıyor ve sistem, tüm ihtiyaçlara göre otomatik olarak ölçeklenebiliyor. 

● Dakikalar içinde kurulur: Cloud SQL’in standart bağlantı sürücüleri ve yerleşik geçiş araçları, yalnızca birkaç dakika içinde ilk veri tabanını oluşturmaya ve bağlamaya olanak tanıyor.

Cloud SQL Kullanım Senaryosu

İspanya merkezli finansal hizmetler kuruluşu BBVA, veri tabanı yönetiminde Cloud SQL fırsatlarından yararlanan çok uluslu işletmeler içinde öne çıkıyor. Finans gibi bilgi güvenliğinin ve veri depolamanın kritik olduğu bir sektörde faaliyet gösteren BBVA, dönüşüm geçiren veri tabanı mimarisini Cloud SQL üzerinde çalıştırıyor. Cloud SQL’in sunduğu yönetilen ilişkisel veri tabanı hizmetinin dahili stratejilerine mükemmel şekilde uyduğunu kaydeden banka, farklı coğrafyalar ve iş süreçleri için tercih ettiği MySQL ve PostgreSQL veri tabanlarını, Cloud SQL çözümünü kullanarak buluta taşımayı tercih ediyor. 

Google’ın bulut tabanlı veri tabanı çözümleri, Global IT’de

Global IT olarak, veri yönetiminin ve iş analitiklerinin önem kazandığı bu çağda, inovasyonun önünü açmak ve gerçek zamanlı içgörüler elde etmek için kolay yönetilen ve modern bir veri tabanı altyapısı kullanmanın her ölçekten işletme için şart olduğunu düşünüyoruz.

16 yıldır Google’ın işletmelerin farklı dijital ihtiyaçların yanıt veren çözümlerinin sağlayıcısı olarak konumlanıyoruz. Veri tabanı çözümlerimizle güvenilir ve çevik bir veri tabanı strateji oluşturmaları sürecinde işletmelere rehber olurken, şirketlerin veri tabanı kaynaklı operasyonel yükleri azaltmalarına, tam uyumlu ve yapılandırılabilir özel sanal makineler sayesinde maliyetleri düşürmelerine aracılık ediyoruz. Veri bulutu çözümlerimizle işletmelerin veri ambarı modernizasyonu, veri havuzu modernizasyonu, yayın analitiği, iş zekası ve pazarlama analitiği ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. BigQuery gibi çözümleri de Cloud SQL’e bağlayarak iş ortaklarımıza verileri güçlü kararlara dönüştürme yeteneği kazandırıyoruz. 

Global IT olarak sunduğumuz veri odaklı çözümleri ve Google teknolojilerini yakından keşfetmek isterseniz, bu sayfanın altındaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.