Skip to main content
Genel Teknoloji ve İnovasyon

Domain Driven Design(DDD) Nedir?

Yazılımların kullanımındaki en büyük ve en çok tercih edilen alanlardan bir tanesi, internet sektörüdür. İnternet üzerinden yapılan işlemlerde son dönemlerin en çok tercih edilen ve en yaygın bir şekilde kullanım sağlanmış olan yazılım tasarım türlerinden bir tanesi, Domain Driven Design(DDD) yazılım tasarımıdır. Bu yaklaşım, internet sektöründe yaygın olarak kullanılmış olup, yazılım sistemlerinde karmaşık durumların çözümüne odaklanır. İş gereksinimlerini ve iş alanını birleştirerek daha anlaşılır bir dilde ve akıcı bir şekilde kullanımı sağlamayı amaçlar. Özellikle karmaşık iş modellerinde kullanıldığında, işin işleyişini ve gereksinimlerini çözüm odaklı bir yaklaşımla ele alır. Domain Driven Design, özellikle internet sitelerinin kurulu olduğu alan olan “domain” kısmına odaklanarak ilerler. İş gereksinimlerini detaylı bir şekilde araştırarak, bu gereksinimlere uygun bir yazılım tasarlamak için kullanılır. Bu tasarım yaklaşımı, tüm zamanların en çok tercih edilen ve etkili bir şekilde kullanılan tasarım yöntemlerinden biridir.

Domain Driven Design Nasıl Kullanılır?

Gelişmiş olan internet sektörü için ve işlerinizin daha düzenli bir şekilde ilerlemesi için kullanıma olanak sağlayan, Domain Driven Design,karmaşık iş ihtiyaçlarını araştırarak, işiniz için gerekli olan gereksinimlere göre bir yazılım oluşturur. Dikkatli bir şekilde yapılması gereken Domain Driven Design, işlerinizin daha rahat ve daha odaklı bir şekilde ilerlemesi için tercih edilir. Dil kullanımının önemli olmasındaki en temel sebeplerinden bir tanesi, konforlu bir şekilde çalışma sunumu ile ön plana çıkmasıdır. İş birimi ile yazılım ekibi arasında ortak kullanım sağlanmış olan bir dilin olması, yazılım diline yansıtılmasında önemli bir rol oynar.

Karmaşık bir iş planınız var ise, Domain Driven Design kullanımı konusunda uyulması gereken kurallardan bir diğeri, Sınırlı Bağlamlardır. Sınırlı Bağlam, iş açısından karmaşık olan ve büyük bir iş alanını, daha küçük ve daha kullanılabilir alanlara bölmesi ile bilinir. 

Genellikle birçok kişinin dikkat etmemiş olduğu bu hususlardan dolayı, çalışmaların birçoğu yarıda kalmıştır. 

Alan Olayları ile birlikte, iş süreci boyunca önemli olan olayların, farklı bileşenler ile dinlenebilmesi çok önemlidir. Bu sayede diğer bileşenlerin yapıyı bozmadan rahatlıkla dinlenebilir hale getirilmesini sağlar. Domain Driven Design kullanımının olmazsa olmazlarından bir tanesi, alan olaylarıdır.

Domain Driven Design kullanırken birçok farklı teknik bulunabilir. Tekniklerin kullanımı düzgün bir şekilde programların çalışması için uygundur. Domain Driven Design kullanımı sırasında Bağlam Haritalama tekniği ile birlikte, sınırlı bağlamlar arasındaki ilişkileri ile bağlantıların tanımlanması için kullanılan Alan Odaklı Tasarım tekniğidir. Bağlam haritalama tekniği sayesinde, sınırlı bağlamları daha rahat bir şekilde tanımlayarak, iş gereksinimlerini hızlı bir şekilde tanımlayabilirsiniz.

Domain Driven Design Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Rahat ve konforlu bir şekilde kullanım sağlamış olduğunuz Domain Driven Design, alan odaklı bir şekilde çalışmanızı ve iş gereksinimlerinizi daha konforlu bir şekilde tanımlamamızı sağlar. DDD kullanımı esnasında dikkat etmeniz gereken birçok farklı durum bulunur. Dikkat edilmesi gerekenler ile birlikte, uygun bir kullanım sağlanmış olduğu sürece aktif ve rahat bir kullanım sağlayabilirsiniz.

  • Domain Driven Design kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi, alan modeli oluşturulmasıdır. Alan modeli oluşturma, iş sürecini, ilişkilerini ve kavramlarını göz önüne seren bir yapıdır. Yazılım temelini oluşturmuş olan bu model, iş gereksinimlerini kullanıcılarına yansıtmış olduğundan dolayı önemli bir yapıdır. Yazılım daha uzun vadeli bir şekilde kullanım sağlanabilmesi için, alan modelinin düzgün bir şekilde ve anlaşılır bir şekilde tasarlanması gerekir.
  • Kullanırken dikkat etmeniz gereken durumlardan bir diğeri ise, Sınırlı Bağlam belirlemeleri yapmalısınız. Sınırlı Bağlamlar, karmaşık bir iş planını daha rahat bir şekilde anlaşılması için parçalara böler. Kendi alanına, bölmelerine ve diline göre tercih edilmiş olan Sınırlı Bağlam ile diğer bağlamlar arasında bulunan sınırlara dikkat etmekte fayda vardır. 
  • Agregaları doğru bir şekilde tasarlamanızın önemi, Domain Driven Design kullanırken çok önemlidir. Dış dünya ile etkileşimin sağlanması için kullanılmış olan Agrega Kökü ile Agregalar hemen hemen benzer bir durumdur. Agregaları doğru bir şekilde tanımlayarak, iş gereksinimlerine daha rahat bir yapı oluşturmanızı sağlar. İşlerinizin kusursuz bir şekilde ilerlemesi için özellikle Agregalara ve Agrega Köklerine dikkat etmenizde fayda vardır.
  • Teknik yapıların çok fazla olduğu durumlarda, Domain Driven Design kullanımı sonrasında teknik yapıları dış kısımda tutulmasını teşvik eder. İş süreçlerine ve iş gereksinimlerine tamamen odak sağlayarak, teknik ayrıntıları minimum seviyede tutabilirsiniz. Teknik karmaşıklığın dış kısımda tutulmasının ardından, daha rahat bir iş odaklı yazılım tasarımı oluşturabilirsiniz. Karmaşıklıktan uzak kalması ile birlikte, yazılımın daha esnek yapı olarak daha sürdürülebilir olmasını sağlar.

Domain Driven Design kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken bu durumlar, daha sağlıklı ve düzgün bir iş performansı ortaya çıkarabilir

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.