Skip to main content
Bulut Bilişim ve Altyapı

Bulut Bilişimin Türleri ve Özellikleri

Bulut Bilişimin Türleri

Bulut bilişim (cloud computing), bilgi teknolojilerinin hızla gelişmeye devam ettiği ve dijital dönüşümün merkezinde bilgi teknolojilerinin bulunduğu günümüz dünyasında büyük bir rol oynar. Firmalar ve bireyler, veri depolama, işleme, uygulama geliştirme ve daha birçok bilişim ihtiyacını karşılamak için bulut bilişimin sunduğu çeşitli hizmetlerden faydalanır ancak bulut bilişim, yalnızca “bulutta” veri saklamak anlamına gelmez; aynı zamanda farklı türleri ve özellikleri içeren bir dizi hizmet modelini barındırır.

Özel, Kamu ve Hibrit Bulutların Tanımı ve Farkları

1. Özel Bulut (Private Cloud)

Özel bulutlar, işletmelerin kendi basit bulut altyapılarını oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olur. Kolaylık, çok yönlülük sunan ve şirketlerin parmakları üzerinde kalmasını sağlayan bir bulut modelidir. Özel bulut seçeneği aynı zamanda, firmaların normalde yerel veri merkezleri ile ilişkilendirilen iç kontrolünü ellerinde tutmasına da yardımcı olur.

2. Genel Bulut (Public Cloud)

Genel bulut modeli, internet üzerinden bulut hizmetleri sunar ve bunun için üçüncü parti bir bulut hizmeti sağlayıcısı içerir. Genel bulut hizmetleri saatlik veya dakikalık olarak sağlanır ancak bazı hizmetler için daha uzun vadeli olarak ayarlamak da mümkün olur. Müşteri, yalnızca tüketilen CPU (merkezi işlem birimi) döngüleri, depolama veya bant genişliği için ödeme yapar. Bu da toplam maliyeti azaltır denilebilir

3. Hibrit Bulut (Hybrid Cloud)

Hibrit bulut modelleri, genel bulut hizmetlerini şirket içi özel bulut çözümleriyle birleştirir. 

Bulut Bilişimin Teknik Özellikleri

Bulut bilişim özellikleri teknik açıdan hizmetin nasıl çalıştığının ve sağladığı faydaların belirlenmesinde önemli olduğu söylenebilir. Bu teknik özellikler şu şekilde listelenebilir:

Ölçeklenebilirlik: 

Bulut bilişim, işletmelere kaynakları ihtiyaçlarına göre kolayca ölçeklendirme olanağı sağlar. Bu, işletmelerin hızla büyümesine veya mevsimsel dalgalanmalara uyum sağlamasına yardımcı olur. Ayrıca gereksiz  aşırı altyapı maliyetleri yaratmadan kaynaklar esnek bir şekilde kullanılabilir. 

Paylaşılan Kaynaklar: 

Bulut bilişim, birden fazla kullanıcının aynı fiziksel altyapıyı paylaşmasına olanak tanır. Bu, kaynakların daha verimli kullanılmasına ve toplam maliyetlerin azaltılmasına olanak tanır. Ancak güvenlik yükümlülük ve gerekliliklerine uymak önemli olacaktır. 

Kendine Hizmet: 

Kullanıcılar bulut hizmetlerine kendileri erişebilirler. Bu, uygulamaların hızlı bir şekilde devreye alınmasına ve iş süreçlerinin optimizasyonuna olanak tanır. Kullanıcılar bu sayede servis sağlayıcıya bağlı kalmadan kaynakları yönetebilir. 

Çalışma Süresi ve Kullanılabilirlik: 

Bulut hizmet sağlayıcıları, yüksek kullanılabilirlik ve kesintisiz hizmet sağlamaya çalışırlar. Bu, iş sürekliliği için gereklidir ve işletmenin kesintisiz çalışmasına yardımcı olur. 

Hızlı ve Esnek Dağıtım: 

Bulut bilişim, hızlı uygulama dağıtımına ve güncellemelerine olanak tanır. Bu, yeni özellikleri ve güncellemeleri hızlı bir şekilde kullanmanızı sağlar. İşletmeler piyasa koşullarına hızla uyum sağlayabilmektedir. 

Veri Yedekleme ve Kurtarma: 

Bulut bilişim, otomatik veri yedeklemeyi ve felaket kurtarma planlarının uygulanmasını kolaylaştırır. Bu, veri kaybını oldukça azaltır ve işte süreklilik sağlar. 

Ölçülü Fiyatlandırma: 

Çoğu bulut hizmeti, gerçek kaynak kullanımına dayalı olarak ölçülü fiyatlandırma sunar. Bu sayede işletmelerin maliyetleri daha iyi kontrol etmek için yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yapmasına olanak tanır. 

Ağ ve Veri Güvenliği: 

Bulut hizmet sağlayıcılarının yüksek ağ ve veri güvenliği standartlarına sahip olması gerekir. Çoğu satıcı veri şifreleme, kimlik doğrulama ve güvenlik duvarları gibi güvenlik önlemleri sunar. 

Spesifikasyonlar, bulut bilişimin işletmelere getirdiği çeşitli faydaları göstermektedir. Bu faydalar, iş süreçlerinin optimize edilmesi, maliyetlerin azaltılması ve rekabet avantajı elde edilmesi gibi sonuçlar doğurur.

Bulut Bilişimde Depolama ve Veri İşleme Özellikleri

Bulut Bilişimde Depolama ve Veri İşleme özellikleri şu şekilde listelenebilir:

  • Ölçeklenebilir Depolama
  • Veri Yedekleme
  • Veri Erişimi
  • Veri Sınıflandırma ve Erişim Kontrolleri
  • Paralel İşleme
  • Otomasyon
  • Veritabanı Hizmetleri
  • Dağıtık Hesaplama
  • Veri Analitiği Araçları

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.