Skip to main content
Bulut Bilişim ve Altyapı

Bulut Bilişimin Modern Hali: Google Anthos

06-GoogleAnthos

Google Anthos Nedir, Ne İşe Yarar?

İşletmeler dijital dönüşümlerinde hibrit bulut ve çoklu bulut stratejilerini benimsedikçe, bulut platform sağlayıcıları da ürün portföylerini buna göre şekillendiriyor. 2019’da duyurduğu Anthos’un ardından 2021 sonbaharında bulut yaklaşımını hibrit bir rotaya çeviren Google da pazardaki payını her geçen yıl büyütüyor. Bu yazımızda, Google’ın pazar payını büyütmesinde önemli bir rol üstlenen hibrit bulut yönetimi çözümü Google Anthos’a odaklanıyoruz. 

Hibrit bulut ve çoklu bulut çözümlerini anlattığımız yazılarımızda iş yüklerini birden fazla bulutta çalıştırmanın ve farklı ortamları birbirine bağlamanın bir endüstri standardına dönüştüğünden söz etmiştik. Bu endüstri standardına yanıt vermek ve işletmelerin bulut platformlara yönelik yeni yaklaşımına uygun çözümler geliştirmek isteyen bulut sağlayıcıları arasında da rekabet hızlanıyor. Bu rekabetin güçlü oyuncularından biri olan Google, çözüm ailesine eklediği Anthos ile yarışın bayrak taşıyıcılarından biri olarak konumlanıyor.

Google’ın Ekim 2021’de gerçekleştirdiği yıllık müşteri konferansı Google Cloud Next’te veri merkezleri ağında, iş ortağı tesisinde veya bir müşterinin özel veri merkezinde bilgiişlem süreçlerini gerçekleştirmek için tasarladığı ve duyurduğu geniş hibrit bulut hizmetleri portföyü, şirketin birkaç yıl önce tanıttığı kontrol yazılımı Anthos etrafında şekilleniyor. Anthos, bulutta yerel yönetim konsolu görevini üstleniyor. Müşterilerin genel buluta geçmesinin önünde engel oluşturan faktörleri aşabilmek için vizyonunu hibrit buluta doğru yönlendiren şirket, bulut platformların vaat ettiği esneklik ve çevikliği sunabilmek için Microsoft ve Amazon gibi rakip sağlayıcılarla dahi bağlantı kurabilme olanağı tanıyor. 

Google’ın Türkiye’deki en eski ve tek Premier iş ortağı Global IT olarak bu yazımızda Google Anthos’un tanımına, faydalarına ve özelliklerine odaklanıyoruz. 

Google Anthos nedir, nasıl çalışır?

Google Anthos, 2019’da piyasaya sürülen, yönetilen bir hibrit bulut platformudur. Şirket içinde ve Microsoft Azure ve AWS gibi genel bulutlar arasında iş yükü dağıtımına odaklanan Google Cloud çözüm ailesine eklenen son çözümdür. Anthos ile kuruluşlar, mevcut uygulamalarını modernize edebilir, yenilerini oluşturabilir ve bunları her yerde güvenli bir biçimde çalıştırabilir.

Anthos, Google Kubernetes Engine ile sunucusuz altyapılarda veya sanal makinelerde uygulamaları basit, esnek ve güvenli bir şekilde derlemeye, dağıtmaya ve optimize etmeye yarar. İşletmeler, Anthos çözümünü kullanarak hibrit ve çoklu bulut ortamları için tutarlı geliştirme ve operasyon süreçleri yürütebilir. Forrester Toplam Ekonomik Etki çalışmasına göre 3 yıl içinde 4,8 kata kadar yatırım getirisi elde etmeye olanak tanıyan Anthos, sanal makine (VM) tabanlı uygulama geçiş yolculuğunu ve dijital dönüşümü hızlandırır.

Kubernetes gibi teknolojilerle açık kaynaklı standartları benimseyen Google Anthos, kuruluşların bulutta yerel (cloud native) uygulamalar oluşturmasına veya eski uygulamaları modernize etmesine olanak tanıyor. Bu uygulamalar daha sonra, tümü bulut tabanlı bir yönetim düzleminden kontrol edilerek, şirket içinde veya çoklu bulut ortamında tutulabiliyor. Anthos, uygulamaları veya sanal makineleri değiştirmeye gerek kalmadan bulutlar arasında iş yükü taşınabilirliği sağlamak için Anthos Migrate ile birlikte Google Kubernetes Engine’i kullanıyor. Google’a göre Anthos, “yöneticilerin ve geliştiricilerin farklı ortamları ve API’ları öğrenmesini gerektirmeden, uygulamaları, seçtikleri bulutta çalıştırıp yönetmeyi” amaçlıyor.

Google Anthos’un özellikleri

Google’ın Anthos’a ilişkin ayrıntıların derlendiği ürün sayfasında, Anthos’un temel özellikleri şu başlıklarla paylaşılıyor:

● Kurumsal düzeyde konteyner düzenleme ve yönetim: Anthos, sanal makinelerde çalışan Google Kubernetes Engine kümelerini ve iş yüklerini yönetmeye olanak tanıyor. Google tarafından doğrulanan yükseltmelerle tutarlı bir şekilde yönetilen Kubernetes deneyimi elde etmeye yarayan Anthos, mevcut sanallaştırılmış altyapılarda ve yalın donanım sunucularında çalışabiliyor. Uygulama yığınını basitleştiren, lisanslamaya ilişkin maliyetleri azaltan Anthos, farklı bulut platformların gereksinimlerini öğrenmek için harcanan zamandan da tasarruf sağlıyor. 

● Politikaları ve güvenliği geniş ölçekte otomatikleştirme: Anthos’u tercih eden işletmeler, kuruluşları genelinde benzersiz güvenlik ve uyumluluk gereksinimlerini karşılamak için farklı bulut ortamları arasındaki ilkeleri tanımlayabiliyor, otomatikleştirebiliyor ve uygulayabiliyor. Anthos Config Management, belirlenen ilkeleri ve yapılan değişiklikleri tüm Kubernetes kümelerine dağıtabiliyor. 

● Yerleşik görünürlük, tamamen yönetilen hizmet ağı: Anthos, Service Mesh özelliğiyle uygulama performansını izleme, sorun giderme ve iyileştirme sırasında hizmetler arasındaki trafiği yönetme ve güvenliği sağlama konusunda ekiplerin yüklerini hafifletiyor. 

● Hibrit ve çoklu bulut dağıtımları için modern güvenlik: Güvenlik faktörünü geliştirmeden derlemeye, çalıştırmadan güncellemeye, uygulama yaşam döngüsünün tüm aşamalarına entegre ederek tüm dağıtım modellerinde kapsamlı bir güvenlik stratejisi sağlıyor. 

● Sürekli inovasyon, sürekli dağıtım: Anthos, geliştirici ekiplerin izlediği metodolojilere ve sürekli inovasyon (CI), sürekli dağıtım (CD) stratejisine de tam uyum sağlıyor. Google Cloud, şirket içi veya diğer genel bulutlar dahil olmak üzere Kubernetes’in çalıştırılabildiği her yerde bulutta yerel CI/CD’nin avantajlarına erişmeye olanak tanıyor.

Google Anthos’un faydaları

Google Anthos, temelde işletmelere uygulamalarını diledikleri bulut platformunda geliştirme ve yönetebilme imkanı tanıyor. Bu sayede daha hızlı dağıtım vaat eden Anthos, uygulamaları ve yazılım tedarik zincirini de kolaylaştırıyor. Hem geleneksel hem de bulutta yerel tüm uygulama dağıtımları için yönetilen bir platform olarak öne çıkan Anthos, işletmelere küresel filolar oluşturarak yönetme şansı veriyor. Üstelik bu süreçte operasyonel tutarlılıktan da ödün verilmiyor. 

Anthos’un esnek çalışma olanağı sunan modeli, işletmelerin bulut hizmetlerin, konteyner teknolojisinin ve sunucusuz (serverless) mimarilerin avantajlarından tam anlamıyla yararlanmalarına yarıyor. Bu sayede geliştirici üretkenliği ve dağıtım hızı artıyor. Belirttiğimiz gibi, ürün geliştirme döngüsünün her aşamasına güvenlik katmanı ekleyen Anthos sayesinde tüm protokoller ve güvenlik süreçleri tek bir noktadan yönetilebiliyor.

Anthos’un pratik faydalarının yanı sıra, oluşturduğu ekonomik ve operasyonel getirilere somut bir biçimde odaklanabilmek isteyenler için, küresel araştırma ve danışmanlık şirketi Forrester tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları dikkate değer bulgular içeriyor. 

Forrester Toplam Ekonomik Etki çalışmasına göre Anthos’a yatırım yapan işletmeler, yatırımlarının karşılığını (return on investment | ROI) 4,8 kata kadar alıyor. Operasyon verimliliğinde %40 ila %55 arasında artış gözlemleyebilen Anthos kullanıcıları, uygulama taşıma ve modernizasyon aşamalarında da %58 ila %75 arasında verimlilik elde ediyor. Güvenlik görevlerinin yerine getirilmesinde üretkenlik açısından %96’ya varan ilerleme kaydetmeye yarayan Anthos, geliştiricilerin kodlama dışı görevlerini %23 ila %38 azaltıyor. 

Anthos hangi durumlarda kullanılabilir?

Anthos’un kullanım alanları, Kubernetes altyapısını şirket içinde dağıtmak, birleşik çoklu bulut yönetimi ve bulut uygulaması geçişine kadar çeşitlilik gösteriyor. Örneğin uyumluluk düzenlemeleri veya güncellenemeyen eski uygulamalar sebebiyle tüm uygulamalarını buluta taşıyamayan şirketler, Anthos ve Google Kubernetes Engine On-Prem özelliğiyle başarıya ulaşabiliyor. Anthos, eski uygulamaların dahi mevcut bulut sistemlerle uyum içinde çalışmasına ve şirket çatısı kapsamındaki her noktaya ulaştırılmasına yarıyor. 

Temelde benzer özellikler sunsalar da farklı bulut platformları, işletmelerin çoğunluğu tarafından tercih ediliyor. Yine de bu hibrit yaklaşım, çoklu bulut karmaşıklığı adı verilen bir duruma sebep oluyor. Her bulut, dağıtımı için farklı pano ve araçlar gerektirdiğinden, hibrit ve çoklu bulut yaklaşımları karmaşık ve yönetilmesi zor olarak biliniyor. Anthos bu noktada devreye girerek iş yüklerini genel bulutlar arasında herhangi bir kod değişikliği olmadan taşımak için hem karma hem de çoklu bulut ortamlarını destekliyor. 

Bunların yanı sıra Anthos, şirket içi sistemlerin modernizasyonunda da önemli rol üstleniyor. Migrate özelliğiyle gelen Anthos, bilgi işlem kaynaklarını düzene sokmaya, enerji tüketimini azaltmaya ve uygulamaları modernleştirmeye yarıyor.

Global IT ile Anthos deneyimini keşfedin

Türkiye’de Google Cloud denince akla gelen ilk marka olan Global IT, 16 yıldır yalnızca Google Cloud’un sunduğu çözümlere odaklanıyor. Bugüne dek tamamladığı 3.300’ü aşkın projede 700’den fazla şirketi ve 90 bine yakın kullanıcıyı buluta başarıyla taşıyan şirket, e-ticaretin modernizasyonu başta olmak üzere altyapı, felaket kurtarma, veri bulutu, yapay zeka gibi alanlarda çözümler sunuyor.

Google’ın Türkiye’deki en eski ve tek Premier iş ortağı olarak, Google Anthos çözümlerinin de ana sağlayıcısı olarak konumlanıyor. Anthos’un sizin için yapabileceklerini keşfetmek isterseniz, bizimle bu sayfanın sonundaki formdan iletişime geçebilirsiniz. 

Hepsiburada, N11, Trendyol, Getir gibi Türkiye’nin perakende ve e-ticaret devlerinin Global IT aracılığıyla eriştikleri Google Cloud teknolojilerinin işlerini nasıl dönüştürdüğüne şahit olmak için başarı hikayelerimize göz atabilirsiniz.