Skip to main content
Veri Yönetimi ve Analitik

Veri Analitiği: Kurumsal Kararların Arkasındaki Güç

Veri analitiği, günümüz modern dünyasında iş dünyasının vazgeçilmez bir unsuru olmayı başarmıştır. Kurumsal kararların arkasındaki güç olarak da adlandırılabilecek olan veri analitiği, işletmelerin sektörlerine dair büyük miktarda veri toplamasına, bu verileri analiz etmesine, raporlamasına ve bu analiz ve raporlara bağlı kalınarak mantıklı kararlar verilmesine imkan tanır. Günümüzde firmalar, sezgisel ve yöneticilerinin deneyimlerine bağlı kararlar vermek yerine kararları verilere dayandırarak çok daha sürdürülebilir ve büyük başarılar yakalıyorlar. Verilere bağlı kararlar vermek aynı zamanda firmalar arasında oluşan rekabette avantaj sağlamak, müşterilerin ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve buna göre hareket edebilmek gibi konularda da işe yarıyor.

Veri Madenciliği ve Analitiğin Rolü

Veri madenciliği de analitik gibi kurumsal kararların arkasındaki güç olarak adlandırılabilir çünkü veri analitiği kabiliyeti için öncelikle veri madenciliği yani verinin keşfedilmesi gerekir. Veri madenciliği ile veriler kazılır, büyük veri setlerindeki desenler ve bilgiler çözülür, keşfedilenler matematik ve istatistik bilimiyle güçlendirilerek analitikte kullanılır. Yani veri madenciliği ile birlikte işletmeler verileri daha derinlemesine inceleyebilir ve kararlarını veriler üzerinden verebilir. 

Karar Destek Sistemleri

Yapılan analizlerle birlikte karar verilmesi için ortaya konan bilgilerin ışığında doğru karar verilebilmesi için yöneticilerin bilgi ve tecrübelerinin yanı sıra karar destek sistemleri de kullanılır. Bu sistemler için kullanılan karar destek sistemleri, etkili karar almaya yardımcı olan bilgi sistemleri ve yazılım araçlarını ifade eder.

Gerçek Zamanlı Analiz

Gerçek zamanlı analiz, işletme ve firmaların verilerinin anlık şekilde analiz edilmesi ve problemlere hızlı yanıtlar bulunmasına yardımcı olur.  Bu tür analizler iş süreçlerini daha hızlı ve daha verimli şekilde yönlendirmek için kullanılır. Gerçek zamanlı analizin genel özellikleri anlık veri izleme, hızlı işleme, anlık uyarılar, ileri analitik, iş zekası raporları olarak özetlenebilir.

Kurumsal Başarıda Verinin Rolü

Kurumsal başarıda verinin rolünü özetlemek için karar mekanizmalarını veriler ve analizlerine dayandıran firmaların dayandırmayan firmalara göre daha uzun ve sürdürülebilir başarılar sağlamasına bakılması yeterli olacaktır. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Veri analitiği neden önemlidir? 

Veri analitiği, firmaların stratejik kararlar alma konusunda yine firmaların karar mekanizmalarını etkileyebilme yeteneğini birinci elden geliştirebildiği için büyük bir önem arz eder.

Veri analitiği ne yapar?

Veri analitiği, veri setlerinin arasında veri madenciliği birlikte keşfedilen verilerin ve trendlerin nasıl kullanılacağını ve verilecek kararları etkiler.

Büyük veri ve iş analitiği ne işe yarar?

Büyük veri ve iş analitiği işletmelerin ve organizasyonların geçmişlerine bağlı verilerine bakarak geleceklerine dair bir yol haritası çizmelerine yardımcı olur.

Veri analitiği türleri nelerdir?

Veri analitiğinin türleri arasında; 

  • Tanımlayıcı Analitik, 
  • Keşifsel Analitik, 
  • Tahminsel Analitik, 
  • Karar Destek Analitikleri, 
  • Gerçek Zamanlı Analitik, 
  • Metin Analitiği, 
  • İnternet of Things (IoT) Analitiği, 
  • Sosyal Medya Analitiği, 
  • Pazarlama Analitiği, 
  • Finansal Analitik türleri bulunur. 

Bu analitik türleri genel disiplin olarak veri analitiğine bağlanır ve birlikte kullanılırlar.

İş analitiği nedir?

İş analitiği, firmaların büyük miktardaki veri setlerini toplanması, analiz edilmesi, verilerden anlamlı bir sonuca varılması ve bu sonuca göre doğru karar mekanizmasının harekete geçirilmesini sağlayan disipline denir.

İş zekası ve veri analitiği nedir?

İş zekası ve veri analitiği iki farklı disiplin olup işletmelerin verileri daha iyi anlamasına ve kararlarını verilerle desteklemelerine yardımcı olur, bu sayede verilen kararlar daha sürdürülebilir bir büyüme sağlar. 

Veri yönetimi nedir?

Veri yönetimi, işletmelere dair verilerin toplanması, saklanmasın, doğru şekilde entegrasyonun, kullanılabilirliğinin, veri güvenliğinin ve uyumluluğunun doğru şekilde yönetilmesinin sağlandığı disipline denir.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.