Skip to main content
Genel Teknoloji ve İnovasyon

Google Compute Engine’den Rekor

google-compute-engine

Google’ın yüksek performanslı sanal makineler içeren çözümü Compute Engine, kendisinin ve bir üniversitenin rekorunu aşarak Pi sayısının 100 trilyonuncu basamağını hesapladı. 157 günden daha fazla vakit alan bu aktivite, Google Compute Engine’in ağır iş yüklerine göre ölçeklenebilen altyapısı sayesinde mümkün oldu. 

Genel anlamda ilk iki basamağını bildiğimiz Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına oranını veren ve yaklaşık 3,14 olarak kullanılan matematiksel bir sabit olarak öne çıkıyor. İrrasyonel bir sayı olan, başka bir deyişle tam olarak iki tam sayının oranı olarak ifade edilemeyen Pi sayısı, matematik disiplininin en gizemli öğelerinden biri olarak varlığını koruyor. Pi sayısının sona ermeyen ondalık gösterimi, sonsuza uzanan ve tekrar eden bir kalıba dönüşmeyen basamakları yeni deneylere de olanak tanıyor. 

Mısırlılardan bu yana pek çok uygarlık, pratik hesaplamalar için doğruluğu yüksek Pi sayısı yaklaşımlarına ihtiyaç duyarken, binlerce yıldır matematikçiler bu gizemli sayıyı hesaplamaya çalışıyor. İnsan gücüyle yüzyıllar sürebilecek hesaplamalar, bugün insan tarafından geliştirilen bilgisayar gücüyle bir yıldan daha az bir sürede yeni rekorlara imza atabiliyor. 

Google Compute Engine’in (GCE) kırdığı son rekorla insanlık, Pi’nin Doğası ve Tarihi isimli kitabın yazarı William L. Schaaf’ın “Muhtemelen matematikte hiçbir sembol Pi sayısı kadar gizem, romantizm, yanlış anlama ve insan ilgisi uyandırmamıştır” dediği, adına özel günler düzenlenen Pi sayısına dair bugün daha çok şey biliyor. 

Google’ın Türkiye’deki ilk bulut çözüm ortağı olan Global IT olarak, bugün Google’ın özelleştirilebilir donanımlarla sunduğu sanal makine (virtual machine | VM) çözümü Google Compute Engine’in Pi sayısının basamak hesaplamalarında imza attığı ikinci rekora odaklanıyoruz. 

Pi sayısının 100 trilyon basamağını Google Compute Engine kullanarak hesaplamak

Google, takvimler 2019’u gösterirken bir dünya rekoruna imza attı: Pi sayısının 31,4 trilyonuncu basamağını bulut platformların ve sanal makinelerin gücünü kullanarak hesapladı. Bu rekor, 2021’de Grisons Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından kırıldı ve hesaplanan toplam basamak sayısı 62,8 trilyona çıktı. Google, kendi rekorunun üzerinden çok vakit geçmeden, yalnızca 3 yıl içinde, adeta Google Compute Engine’in sınırlarının ve kapasitesinin ne kadar ilerlediğini gösterircesine, geçtiğimiz haziranda yeni bir rekora imza atarak hesaplanan basamak sayısını 100 trilyona çıkardı. 

Google Cloud altyapısının yıldan yıla ne kadar geliştiğinin bir kanıtı sayılan bu başarı, Google’ın bulut çözüm ailesi Google Cloud’un güvenli özelleştirilebilir bilgi işlem hizmeti Compute Engine’in gücüyle gerçekleştirildi. 128 sanal CPU ve 864 GB RAM gibi özelliklere sahip bir sistemle 14 Ekim Perşembe sabaha karşı başlatılan süreç, 21 Mart’ta benzer saatlerde tamamlandı. 157 gün, 23 saat, 31 dakika süren işlem için 663 terabaytlık veri alanının 515 terabaytı kullanıldı. Hesaplama için 43,5 petabaytlık veri okundu ve 38,5 petabaytlık veri yazıldı. 

GCE, Pi sayısının 100 trilyon basamağını nasıl hesapladı?

Bilgi işleme, depolama ve ağ açısından yoğun bir iş yüküne karşılık gelen bu deney, Debian Linux 11 çalıştıran n2-highmem-128 sanal makinesinde gerçekleştirildi. Yüksek performanslı CPU, büyük bellek ve 100 Gpbs çıkış bant genişliği sunan bu makine, Google Compute Engine tarafından sunulan en popüler genel amaçlı sanal makine ailesinin bir üyesiydi. 

Ağ tabanlı bir paylaşımlı depolama mimarisinin benimsendiği projede, dengeli fiyat/performans sağlayan N2 makinesi tercih edildi. Çalışma kümesinin oluşturulması ve yönetilmesi için açık kaynaklı bir Google Cloud aracı olan Terraform tercih edilirken, kritik görevler otomatikleştirildi. Gerekli yazılım paketlerinin otomatik olarak yüklenmesini sağlamaya yardımcı olmak için Terraform komut dosyalarından yararlanıldı. 

Google’ın konuyla ilgili blog yazısında, “Hesaplamanın birkaç ay süreceğini ve küçük bir performans farkının dahi çalışma zamanının günler veya haftalarca değiştirebileceğini biliyorduk” sözlerine yer verilirken, teknik iyileştirmelerle ulaşılan nihai program ve ürün tasarımının hesaplamanın 300 gün yerine 157 günde tamamlanmasına olanak sağladığına dikkat çekildi. 

Google Compute Engine’in Pi sayısının 100 trilyonuncu basamağını hesaplaması ne anlama geliyor?

Pi sayısının hesaplaması için yaygın olarak kullanılan bir algoritma olarak öne çıkan Chudnovky’nin tercih edildiği projenin sonuna gelindiğinde, elde edilen sonuç Bailey-Borwein-Plouffe formülü tarafından doğrulandı. Elde edilen 100 trilyon basamaklı sayının işitsel ve görsel karşılıklarına bu bağlantıdan erişilebiliyor. Pi sayısının her bir rakamına verilen bir notayla 100 trilyon basamağın nasıl bir besteye dönüştüğü ve farklı basamakların farklı renklerle ilişkilendirilmesiyle ortaya nasıl bir görsel çalışmanın çıktığı eğlenceli bir biçimde deneyimlenebiliyor. 

Google’ın öncü olduğu bu çalışma, bir deney olarak görülüyor ve GCE kapsamında sunulan sanal makinelerin işlem kapasitesini gözler önüne sermesi açısından önem taşıyor. Google Compute Engine’in esnek altyapısının, dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin bilimsel deneylerin sınırlarını nasıl zorlamasını sağladığını gösteriyor. 

Beş aydan fazla bir süre boyunca hiçbir hata vermeden çalışabilen ve 82 petabaytlık veri içindeki her biti doğru biçimde işleyen GCE, Google’ın geçtiğimiz üç yılda yaptığı iyileştirme ve geliştirmelerin sonuçlarını ortaya koyuyor. Her biri sesli söylenmeye çalışılsa 3,1 milyon yıl sürecek olan bu 100 trilyon basamaklı sayının 157 gün gibi bir sürede hesaplanması, bulut bilişimin geldiği son noktayı gösteriyor. Öte yandan, Google’ın genel kullanım için sunduğu yüksek performanslı bir bilgisayarının, ölçeği ne olursa olsun herhangi bir işletmenin ağır iş yüklerini kesintisiz çalıştırabileceğini de kanıtlıyor. 

İş dünyasında inovasyonun sınırlarını kaldırmak için Google Compute Engine

Google’ın bulut platformunda çalışan ve şirketin farklı veri merkezlerinde konumlanan yüksek performanslı bilgisayarları dünyanın herhangi bir yerindeki bir işletme için sanal makineye dönüştüren Compute Engine çözümü, oldukça karşılanabilir maliyetlerle her sektördeki iş yüklerini kesintisiz sürdürebilecek bir altyapı sunuyor. 

Matematiğe temellenen ve kas gücüyle yapılsa yıllar alabilecek bir deneyi 157 güne sığdırabilen Google Compute Engine, performans, hafıza veya maliyet açısından iyileştirilmiş ön tanımlı sanal makinelerle akış platformlarından kurumsal veri tabanlarına, oyun sunucularından yapay zeka uygulamalarına, bilimsel sistemlerden ve geliştirme ortamlarından perakende şirketlerinin mağaza ve e-ticaret platformlarına, pek çok farklı sektör ve iş süreci için özelleştirilebiliyor. 

Örneğin New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören, ABD’de ev aletleri, hobi, inşaat malzemeleri ve yapı alanında 490 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren mağaza zinciri Home Depot, 151 milyar dolara varan gelir elde ettiği online ve fiziksel iş süreçlerinde Google Compute Engine’i tercih ediyor. 

Home Depot, online ve offline perakendedeki ayrımları Google Compute Engine’in sağladığı yüksek performanslı sanal makineler aracılığıyla ortadan kaldırıyor ve bu sayede müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşıyor. Google’ın sanal makineleri, Home Depot’un 15 petabaytlık verinin işlenmesini gerektiren ağır iş yüklerini 60 kat daha hızlı sürede tamamlayabiliyor. 

Compute Engine çözümleriyle Global IT’de tanışın

Google’ın Türkiye’deki ilk bulut çözüm ortağı olan Global IT, 15 yıllık deneyimiyle en eski ve tek Google Cloud Premier iş ortağı olarak konumlanıyor ve bulut platformda çalışan tüm çözümleri Türkiye’deki işletmelerin erişimine açıyor.

Şimdiye dek 700 şirketi ve 90 bine yakın kullanıcıyı bulut platformların sağladığı kolaylık ve hız avantajlarıyla tanıştıran Global IT, tamamladığı 3.300 projenin gururunu yaşıyor. Hepsiburada gibi Türkiye’yi ABD borsalarında temsil eden, Sefamerve gibi 26 günde sıfır maliyetle buluta taşınarak %20 dönüşüm oranı yakalayan markaların Google Cloud iş ortağı olan Global IT, GCE gibi bulut çözümlerinin Türkiye’deki en yetkin uygulayıcısı unvanını taşıyor.

Google’ın işletmenizin ürettiği değer için yapabileceklerini keşfetmek isterseniz, bizimle bu sayfanın sonunda yer alan formu kullanarak iletişime geçebilirsiniz. 

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.