Skip to main content
Bulut Bilişim ve Altyapı

Sunucusuz Mimaride İleri Düzey Serverless Uygulamaları

Artık bizler ile bir bütün haline gelmiş olan teknoloji ve teknolojik ürünlerin tamamına hayatımızı sığdırmaya çalıştığımız için, en önemli beklenilen özellik olan güvenliği ve sağlam altyapı özellikleri ile önümüze sunulan bir ileri düzey serverless programı bulunmaktadır. Bu tür kaliteli programları tasarlamak ve yaratmak için daha iyi alt yapı programlarına da sahip olmak gerekir. 

Serverless programının, gelişmiş teknolojide çok fazla popüler bir konumda bulunduğunu söyleyebiliriz. Diğer teknolojik programdan kendini soyutlayan Serverless, diğer programların aksine sunucu tabanlı mimarilerin yerine, sunucusuz mimariler ile daha farklı uygulamalar geliştirmeyi amaçlar. Serverless yani sunucusuz platformu; AWS Lambda, Google Cloud Functions ve Microsoft Azure Functions gibi uygulama türlerini oluşturmak için genel anlamda hizmetlerini topluma sunması için kullanılır. 

Serverless Mimarisi 

Serverless mimarisi ve programlama, herkesin bildiği geleneksel sunuculu mimariler yerine daha fazla gelişmişlik bakış açısı ile geliştirilen uygulamaları ifade eder. Bu eşsiz mimarinin bizlere sunduğu en güzel amaç ise, uygulamaları daha kolay bir geliştirme ortamı sunan ve altyapı yönetim durumunu en kolay hale getiren bir yazılım mimarisidir.

Bahsetmiş olduğumuz Serverless terimi, aslında hiçbir sunucunun bünyesinde barınamadığı anlamını ifade etmez. Verilmek istenilen amaç aslında; program içerisinde sunucularında  var olduğunu ifade etmektir. Fakat programın geliştiricileri, sunucunun üzerinde doğrudan olmaksızın dolaylı bir yol ile kontrol sağlamanın uygun olmadığını düşündükleri için, tüm işlevleri programa yükleyerek programın otomatik olarak yönetmesini sağlamak isterler. Serverless mimarisinin temel olarak baz aldığı bazı uygulama çeşitleri vardır. Bu uygulama çeşitlerini daha yakından inceleyerek aktif bir şekilde kullanım sağlayabilirsiniz.

Fonksiyonel Uygulamalar

Serverless programı daha çok işlevselliğe odaklı çalışmalar yürütür. Bu kavramı baz alarak ilerlediği uygulama matematiği, minimal ve birbirinden bağımsız işlevselliklere ayrılır. Bu fonksiyonel uygulamalar, kullanıcıların mevcut durumu hareketlendirmesi veya programlandırılmış işler olarak da çalıştırabilmesi mümkündür.

Olay Harekete Geçiriciler 

Sunucusuz uygulamaların temel yapı taşlarından bir tanesi, olay harekete geçiriciler olmaktadır. Sunucu tarafında işlemeye gerek kalmadan belirli olayların tetiklenmesini sağlayan bir mekanizmadır. Örnek vermek gerekirse; HTTP isteği, veritabanına bağlı olan değişiklikler, programlanmış işler ve bir dosyanın karşı tarafa yüklenmesi gibi durumlar da olaylar harekete geçer ve gereken işlemler sırasıyla gerçekleşmeye başlar. 

Otomatikleştiren Ölçekler

Serverless programları, talep artışı sonucu cevaplarını anında verebilmek için program işlevselliğini otomatik duruma getirir. Getirilen bu otomatik durum sayesinde, uygulamaların içerisinde yüksek yoğunluk sırasında, daha verimli bir şekilde çalışır ve kaynakların gereksiz kullanılması durumunun da önüne geçmiş olur. Programı kullanan kişilerin, program kullanma durumlarının artması veya azalması durumunu otomatik olarak ayarlama yapabilir. 

Yapay Zeka ve Makine Öğrenim Durumu

Genel olarak iş sektörlerinde yapay zeka kullanımı, sayısız sektör içerisinde tahminlerde bulunma, sağlanan giriş çıkışlarda kişileri tanıma, otomobil ve otomasyon gibi çok önemli alanlarda hızlı bir ilerleme kaydetmektedir. Geleceğe yönelik daha büyük roller için çaba sarf etmeye devam eden yapay zeka, çağın en önemli teknolojilerinden bir tanesidir.

Ücretlendirme Modellemesi

Serverless programları, kullanıcıları direkt keskin bir ücrete tabi tutmaz. Kullanıcıların program da kullanmış olduğu tüketilen kaynak, işlevler ve çalıştırılan süre için ödeme alarak boşa harcanan kaynaklardan dolayı herhangi bir ücret talebinde bulunmaz. Maliyet açısından yarar sağlamış olan bu modelleme, işletmelere büyük bir avantaj sağlar.

Serveless Uygulama Alanları

Ele aldığımız sunucusuz mimaride ileri düzey Serverless uygulamaları, diğer programlara göre daha karmaşık bir yapıya sahip olup kendine has özel işlevleri sunar. Maksimum düzeyde kullanıma uygun olarak tasarlanmış bu uygulamalar ele alınarak bazı örneklendirmeler yapılabilir. 

Gerçek Zamana Duyarlı Verilerin İşlendiği Platformlar

Gerçek zamana duyarlı verilerin işlendiği platformlar da sunucusuz mimarinin genel amacı, olayın merkezini baz alarak hareket etmesi sebebi ile günümüz zamanında ki veri modellemesi işi için kullanılan bir platformdur. Hızlı ve geniş veri akışlarının sağlandığı bu sistem de, analizlerin sağlaması amacı ile Function denilen sunucusuz işlevler de kullanıma açık hale getirilmiştir.

Yapay Zeka Uygulamaları ve Makine Fonksiyonel Değerlendirilmesi

Makine modellerinin öğrenilmesi ve dağıtılarak ölçülendirilmesi için en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Eğitim görmüş olan modeller, teker teker işlevlerine ayrılarak yapay zeka uygulaması ile bir bütün hale gelip, her bir tasarlanan ürünü birleştirerek mükemmel bir görünümün ortaya çıkmasını sağlar. Pek çok farklı alanda kullanılan bu yapay zeka uygulamaları sunucusuz bir şekilde ortaya koymaktadır.

Mikroservis Mimarisi 

Sunucusuz Serverless mimarisi, mikroservis mimarisine neredeyse tam anlamı ile uyum sağlayan uygulamalardan biridir. Elimizde olan uygulamayı en mikro haline indirebilir, birbirinden bağımsız hizmet çeşitlerine ayırabilir ve ortaya çıkan her bir hizmetin sunucusuz bir şekilde işlev görmesine olanak sağlanır. Yapılan bu işlem, elde edilen uygulamanın daha esnek bir şekilde ele alınmasını ve uygulama bakımının çok rahat bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Sohbet ve Detay İçerikli Uygulamalar

Serverless programı, günümüz çağına uygun teknolojik gereç ile eş zamanlı olarak çalışma sağlayabilir. Bu uygulamalar, işyerinde bulunan çalışanların birlikte daha aktif bir şekilde çalışmaları için, internet üzerinden canlı görüşmeler yapabileceği uygulamalar kullanılabilir. Online olarak oynanan çevrimiçi oyunlar ve yapılan gerçek işbirlikleri gibi sayısız  uygulamaları geliştirebilirsiniz. 

Genel düzeyde ana konu olarak ele almış olduğumuz Sunucusuz Mimaride İleri Düzey Serverless Uygulaması, biraz daha karmaşık bir işlev mekanizmasını önümüze sunan ve ölçekliği en maximum seviyeye çıkarabilen uygulama platformudur. Sunucusuz yani Serverless mimari, sürekli bir değişkenlik ve verimlilik sağlanmasından kaynaklı yeni bir bakış açısı için en ideal seçeneklerden bir tanesidir. Fakat her bir uygulama kendi bünyesinde en uygun mimari tarafı belirlenirken baz alınan en önemli nokta, eksik olan ihtiyaçların taranması ve programı kullanım şekillerinin ele alınmasıdır.

Serverless yani sunucusuz programlar, programı geliştiren kişiler tarafından çalıştırılmak istenilen sunucuya ihtiyaç duyulmadan oluşturulan bulut bilişim modelidir. Genel olarak alınan bu uygulama modeli olarak Serverless mimari sistemi, daha atik bir şekilde uygulama geliştirmeyi sağlar. Yapılan bakımların maliyetlerini azaltmak ve verimin en maximum düzeyde çalıştırıldığı haline getirilmesi ile verimliliğin avantaja dönüşmesini amaçlamaktadır.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.