Skip to main content
Bulut Bilişim ve Altyapı

Google Cloud Run ve AWS App Runner: Hangi Platform Daha İyi?

11-GoogleCloudRunveAWSAppRunner

Google Cloud Run – AWS App Runner: Hangisini seçmeliyim?

Kapsamlı iş yüklerini bulutta çalıştırmanın modern bir yolunu sunan konteyner geliştirme yöntemi yaygınlaştıkça, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu araçlar da çeşitleniyor. Konteyner altyapılarını kolayca yönetmek için sunulan çözümler arasındaki rekabet de böylece hızlanıyor. Bu yazıda, bulut platform sağlayıcıları arasındaki en güçlü rakipler olarak sayılan Google Cloud ve Amazon Web Services’ın sunucusuz araçları Google Cloud Run ve AWS App Runner’ı karşılaştırıyoruz. 

Geliştiricilerin uygulamalar üzerinde değişiklik yapmasını zorlaştıran monolitik yapıların yerini konteynerli geliştirme yöntemine bırakması ve mikroservislerin yaygınlaşması, şirketlerin büyük çoğunluğunun Kubernetes, AWS Elastic Container Service gibi konteyner düzenleme platformlarını kullanmaya yönlendiriyor.

Öte yandan bu platformlar, geliştirme süreçlerini kolaylaştırsa da yeni karmaşalara sebep oluyor. Bu noktada bulut servis sağlayıcılarının konteynerli geliştirme süreçlerini yönetmeyi kolaylaştıran araçlarının rekabeti başlıyor. Bulut pazarının en güçlü rakipleri arasında sayılan Google Cloud ve Amazon Web Services (AWS) da geliştiricilerin hayatını iyileştiren çözümleriyle rekabet ediyor. Sunucusuz altyapılarda web uygulamaları ve mobil platformlar geliştirmeyi, çalıştırmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran benzer çözümler sunan rakipler, Cloud Run ve App Runner gibi hizmetleriyle öne çıkıyor. 

Google Cloud’un Türkiye’deki en eski ve tek Premier iş ortağı Global IT olarak bu yazımızda ayrıntılarını şurada anlattığımız Google Cloud Run ve AWS App Runner servislerini karşılaştırıyoruz. Önce iki çözümün kısaca tanımlarını yapacak, ardından iki platformun birbirleriyle benzerlik gösteren ve birbirinden farklılaşan yönlerini sıralayacağız.

Google Cloud Run ve AWS App Runner nedir? 

Google’ın sunucusuz (serverless) konteyner platformu olan Cloud Run, uygulamaları konteyner altyapılı bir üretim ortamına dağıtmaya yarıyor. Bu sayede geliştirici ekipler, konteynerlerini ölçeklendirmek, yük dengelemek, güvenlik yönetimi gibi avantajlara kavuşuyor. Altyapı ve sunucu tarafındakini kurulum, bakım gibi gereksinimlerini düşünmek zorunda kalmayan geliştirici ekipler, Google’ın tamamen yönetilen Cloud Run çözümüyle yalnızca geliştirme süreçlerine odaklanabiliyor. 

Google’ın bulut cephesindeki rakiplerinden biri olarak konumlanan Amazon, benzer özellikleri taşıyan ve benzer amaçlar için kullanılan AWS App Runner ürünüyle öne çıkıyor. AWS, App Runner, geliştiricilerin konteynerli web uygulamalarını ve uygulama geliştirme arayüzlerini (API) uygun ölçekte ve altyapı denetimi gerekmeden hızla dağıtmasını kolaylaştıran, tam olarak yönetilen bir hizmet olarak tanımlıyor. 

Görüldüğü üzere Cloud Run ve App Runner iki bulut teknolojisi devinin geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak, ölçeklendirmek ve bunu yaparken maliyet ve performans avantajları sağlamak için çıkardığı iki yönetilen konteyner hizmeti olarak biliniyor. Bu servisler birbirlerine benzese de, farklı yönleriyle farklı ihtiyaçlara hitap edebiliyor.

Google Cloud Run ve AWS App Runner’ın Benzerlikleri

Google Cloud Run, Amazon’un Google’dan sonra piyasaya sürdüğü App Runner ile kıyaslandığında, iki çözümün de benzerlikleri olduğu görülebiliyor. Cloud Run ve App Runner’ın benzerlikleri, aşağıdaki gibi sıralanabiliyor: 

● Her iki hizmet de bir Docker Registry üzerinden konteynerli bir web uygulaması dağıtabiliyor. Amazon burada Docker Registry olarak Amazon Elastic Registry kullanırken, Google, Container Registry kullanıyor. 

● Her iki hizmet de bulut platformlarının sunduğu oluşturma araçlarıyla iyi çalışıyor. Dockerfile’dan Docker imajları oluşturulabiliyor ve yazılım geliştirme dili/kütüphanesi destekleniyorsa bu imajlar kaynak koddan dağıtılıyor. 

● Her iki hizmet de kullandıkları yük dengeleyici sistemleri için TLS güvenlik sertifikalarını otomatik olarak oluşturuyor ve yeniliyor. 

● Hizmetlerin ikisi de eşzamanlı isteklere göre kapsayıcı örneklerini otomatik olarak ölçeklendiriyor. 

● İki servis de günlükleri (log) ve metrikleri aracılara ihtiyaç duymadan toplayabiliyor. 

● Her iki hizmet de geliştiricilere özel bir etki alanına referans gösterebilen bir HTTPS uç noktası sağlıyor. SSL sertifikasıyla uygulamalar güvenli ortamlarda çalıştırılabiliyor. 

Google Cloud Run ve AWS App Runner’ın Farkları

Çoğunlukla benzer amaçlar için kullanılsa ve benzer özellikler sunsa da bu iki uygulama farklı yönleriyle işletmelerin çeşitlilik gösteren ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Her iki çözüm de, ait oldukları çözüm ailesinin ve bulut ekosisteminin diğer araçlarını kullanıyor. Örneğin App Runner, AWS Elastic Container Service ve AWS’nin bir başka bulut çözümü olan Fargate ile çalışıyor. App Runner, çözüm ailesinin diğer üyeleriyle karşılaştırıldığında, daha kolay kullanım vaat ederken, geliştiriciler App Runner’ı tercih ettiklerinde çeşitli ayrıntılı yapılandırma seçeneklerinden vazgeçmek durumunda kalıyor. 

Google Cloud Run ve AWS App Runner’ın farklı ise aşağıdaki tabloda özetleniyor.

Google Cloud RunAWS App RunnerYalnızca ait olduğu mantıksal olarak yalıtılmış sanal özel bulut (Virtual Private Cloud | VPC) içinden erişilebilecek hizmet oluşturma seçenekleri sunuyor.App Runner ile dağıtılan hizmetler, genel erişime açık oluyor. API anahtarları, parolalar, sertifikalar gibi hassas veriler için güvenli ve kullanışlı bir depolama sistemi sunan Secret Manager çözümü, Cloud Run ile kullanılabiliyor. 

AWS Secrets Manager entegrasyonu sunmuyor. Sunucusuz ve olaya (event) dayalı uygulamalar oluşturmak için sunulan açık kaynaklı API Knative’i kullanıyor. 

Kendisine ait API ile çalışıyor. HTTP/2 ve Websockets desteği sunuyor. HTTP/2 ve Websockets desteği sunmuyor.Daha fazla geliştirme dili seçeneği vaat ediyor.

Go, Python, Java, Node.js gibi dillerin kaynak koddan dağıtımı destekleniyor. Yalnızca Python ve Node.js desteği sunuyor. Milyon istek (request), vCPU saniye ve bellek saniye başına gibi faturalandırma seçenekleri sunuyor. Kullanılan sanal CPU (vCPU) ve bellek / saat formülüyle fiyatlandırılıyor.

Google Cloud mu, AWS mi? Hangi bulut sağlayıcıyı seçmeliyim?

Teknoloji sağlayıcılarının karşılaştırması için güçlü referanslar sunan ve geliştirdiği Magic Quadrant yöntemiyle farklı sektörlerdeki hizmet sağlayıcılarının ekosistemdeki konumlarını ortaya koyan Gartner’a göre Google, Microsoft ve AWS, bulut altyapı ve platform hizmetleri sektöründe liderler tablosunda konumlanıyor. 

Gartner’a göre Amazon, mühendislik tedarik zinciri, büyük finansal taahhütler ve inovasyon liderliği gibi güçlü yönleriyle dikkat çekiyor. Fakat raporda, birden fazla coğrafyadaki düzinelerce Gartner müşterisinin, mevcut AWS sözleşmelerini yenilemek için yıllık harcama taahhütlerini %20 artırmak konusunda beklenmedik bir baskı yaşadıklarını bildirdikleri belirtiliyor. Öte yandan AWS, kapsamlı çözüm ailesiyle bir karmaşıklığa sebep olarak işletmelerin seçim süreçlerini güçleştiriyor. 

Gartner, Google Cloud Platform’un (GCP) neredeyse tüm kullanım senaryolarında güçlü olduğunu ve uç özelliklerini geliştirdiğini ifade ediyor. Google’ın yeteneklerini, pazara açılma operasyonlarının boyutunu ve erişimini genişleterek önemli bir hizmet olarak altyapı (IaaS) ve hizmet olarak platform (PaaS) sağlayıcısı olmaya yatırım yaptığına dikkat çekiliyor. Gelir büyümesi, büyüyen kurumsal fikir paylaşımı ve yenilik hızı gibi güçlü yönleriyle öne çıkan GCP, Microsoft Azure ve AWS ile arasındaki anlamlı boşlukları her yıl kapatıyor. Bir başka bağımsız değerlendirme kuruluşu olan Forrester’a göre ise Google Cloud, konteyner platformları arasında lider sayılıyor.

Bulut sağlayıcı seçimi, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinin en önemli kararlarından birini oluşturuyor. Yine de işletmelerin değişmez bir tercih yaptıklarını düşünmemesi, yalnızca ihtiyaçlarını netleştirmeleri gerekiyor.

Hibrit bulut yaklaşımı, işletmelerin farklı bulut platformlarda çalışan sistemlerini birbirine bağlamasına yardımcı oluyor. Bu açıdan düşünüldüğünde, maliyet avantajlı bir bulut dönüşüm stratejisinin benimsenmesi önem kazanıyor. Global IT de tam olarak burada oyuna dahil oluyor.

Bulut stratejinizi Global IT ile belirleyin

Bugün dijital rekabette öne geçmek için yalnızca online platformları kullanmak yetmiyor. Modernizasyonu sağlamak da en az dijital dönüşüme başlamak kadar önem arz ediyor. İşletmelerin bulut geçişi ve modernizasyonu sürecinde doğru bir strateji izlemesi, lider markaların çok sayıda çözümü arasında kaybolmayı ve karmaşıklıkla karşılaşmayı engelliyor. Global IT, bu süreçte danışmanlık ve uygulama hizmetleriyle işletmelerin yanında oluyor. 

E-ticaretin modernizasyonu, altyapı modernizasyonu, felaket kurtarma, veri bulutu, uygulama modernizasyonu, yapay zeka, cloud check-up, veri tabanı ve güvenlik çözümlerini hizmet olarak sunan Global IT, Google Workspace, Google Cloud Platform, Google For Education, Google Anthos ve Google Maps Platform gibi Google çözümlerine de en etkin şekilde ulaşmayı mümkün kılıyor. 

Bugüne dek Hepsiburada, Getir, N11, Trendyol gibi Türkiye’nin perakende devlerinin güvendiği Global IT hizmetleriyle tanışmak için bizimle aşağıdaki formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz. Büyük maliyet yüklerinin altına girmeden, kısa sürelerde bulut dönüşümü ve modernizasyonu için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi Global IT ile yürütebilir, Global IT’nin 16 yıllık deneyimiyle yatırım geri dönüşlerinizi vakit kaybetmeden almaya başlayabilirsiniz.