Genel Teknoloji ve İnovasyon

Sonsuz Kapasite Ve Hızlı Inovasyon: Google Compute Engine

03-GoogleComputeEngine

İnternet insan hayatının merkezine yerleştikçe, dünyayı birbirine bağlayan ağlarda kapasiteye ve inovasyona olan ihtiyaç artıyor. İnsan icadı bilgisayarlar, elle yapmanın on yıllar süreceği işleri birkaç saniyede tamamlayabiliyor. Peki, bu tam olarak nasıl oluyor? Bu yazıda, bulut teknolojileri internetin olanaklarını her gün genişletirken, ihtiyaç duyulan işlem kapasitesinin büyük bir kısmını üstlenen Google Compute Engine çözümüne odaklanıyoruz. 

Her gün Google’da kaç arama yapıldığını, Spotify’da kaç şarkı dinlendiğini, Twitter’da kaç tweet atıldığını veya e-ticaret platformlarından kaç sipariş verildiğini düşündünüz mü? Bir ATM’den para çektiğinizde ya da mobil cihazınızdan ödeme yaptığınızda arka planda neler olduğunu aklınızda canlandırmayı denediniz mi? Bir mesaj için “Gönder” tuşuna bastığınızda, dünyanın herhangi bir yerinde konumlanan sanal bir bilgisayarı, talebinizi gerçekleştirmesi için tetiklediğinizi fark ettiniz mi?

İnternet hayatlarımızın öylesine büyük bir parçası haline geldi ki, birçok ihtiyacımızı karşıladığımız mobil cihaz ya da bilgisayarlarımızın nasıl birbirlerine bağlandığından, ATM’de gördüğümüz bakiyenin o ekrana nasıl taşındığına kadar eriştiğimiz çok sayıda kolaylığa şaşırmayacak kadar alıştık. Kullandığımız servislerde yaşadığımız kısacık bir kesintinin gündelik yaşantıyı bu kadar derinden etkilediğini düşündüğümüzde, arka planda ihtiyaç duyulan kapasite ve inovasyonu da biraz olsun hayal edebiliriz.

Google’ın Türkiye’deki ilk bulut çözüm ortağı Global IT olarak bu yazımızda, dilediğimiz servise internetin olduğu her yerden anında erişmemizi sağlayan altyapıların önde gelenlerinden birine, Google Compute Engine’e (GCE) odaklanacağız. 

GCE çözümünün tanımına kısaca değindikten sonra, bu servisin temel özelliklerini derleyecek ve işletmelerin neden bu çözümü tercih ettiğini aktarmaya çalışacağız. Google Compute Engine’in faydalarını spesifik bir endüstri üzerinden, e-ticaretten yola çıkarak açıklayacak ve sonrasında Twitter ve Spotify gibi dünyaca ünlü iki platformun GCE’nin olanaklarından nasıl faydalandığını inceleyeceğiz. Fakat öncelikle, kapasite ihtiyacını daha yakından kavrayabilmek için internete dair birkaç şaşırtıcı istatistiği paylaşalım:

• Broadband Search tarafından bir araya getirilen verilere göre, küresel çaptaki internet kullanıcılarının sayısının 5,25 milyara ulaştığı görülüyor.

• Bu rakam dünya nüfusunun %66,2’sine karşılık gelirken, 2000-2022 yılları arasında internet kullanımının %1.335 arttığı tahmin ediliyor. 

• 2 milyara yakın sitenin yayında olduğu internet ortamında, 2021’de her gün 306 milyar e-posta gönderildiği düşünülüyor. 

•   Mobil cihazların toplam internet trafiğindeki payı da 2021 itibarıyla %54,4’e ulaşıyor. 

•   İnternet kullanıcılarının neredeyse yarısı (%45), her gün bir saat ya da daha fazla video içerik tüketirken, Google’da her gün 3,5 milyar arama sorgusu işleniyor. 

•   2021’de küresel e-ticaret satışlarının 4,9 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

Evet, sayılar dudak uçuklatıyor! Şimdi dilerseniz bu yoğun iş yüklerini başarıyla sırtlanan güçlü çözümlerden birini, Google Compute Engine’i keşfedelim.

Google Compute Engine nedir? 

Google Compute Engine, Google Cloud platformu üzerinde çalışan özelleştirilebilir sanal makinelerin (Virtual Machine | VM) sunulduğu çözümün adıdır. GCE olarak kısaltılan ve müşterilerin iş yüklerini Google’ın veri merkezlerinde konumlandırdığı fiziksel donanımlarda çalıştırmasına olanak tanıyan bir hizmet olarak altyapı (Infrastructure as a Service | IaaS) çözümü olan GCE, büyük bilgi işlem kümeleri olarak hizmet vermek üzere çok sayıda ölçeklenebilir sanal makine sağlıyor.

Kullanım başına fiyatlanan bu hizmet, müşterilere verilerinin depolanacağı ve işleneceği Google Cloud veri merkezini seçme olanağı tanır. Başka bir deyişle şirketin seçtiği veri merkezine göre son kullanıcıya sunulan servisteki tüm komutlar, dünyanın farklı bir bölgesindeki bilgisayarlarda işlenir. 

Google Compute Engine’i daha iyi anlayabilmek için, internette yaptığımız herhangi bir işlemin nasıl bir süreçten geçtiğine bakalım: 

•   Bir e-ticaret sitesini düşünelim. İnternet sitesine bağlanmayı denediğiniz anda kişisel bilgisayarınız ya da mobil cihazınız, uzak bilgisayara bir sorgu gönderir.

•   Bu sorguya karşılık alınırsa, internet sitesi yüklenir ve kullanıma hazır hale gelir.

•   Örneğin arama çubuğunu kullanarak istediğiniz bir ürünü aradığınızda başka bir sorgu tekrarlanır ve sonuçlar listelenir.

•   Site üzerinde yürüttüğünüz her işlemde bu süreç yinelenir.

•   Ödeme aşamasına geldiğinizde bu kez bağlı bulunduğunuz internet sitesi, bankanızla ya da ödeme sisteminizle iletişime geçerek oraya sorgu gönderir. Eğer yanıt alınırsa, ödeme işleminiz gerçekleşir ve ürün, e-ticaret sitesinin satış taleplerini yöneten birimine aktarılır.

•   Bu ekip de sizin kullandığınız altyapı üzerinde çalışan ve kendilerine ait olan panelden ilgili ürünün kargolanması işlemi için hareket geçer.

Aynı internet sitesini sizinle birlikte kullanan on binlerce, hatta yüz binlerce kullanıcı olduğunu düşündüğümüzde, bu işlem dizisi her gün, her dakika, her saniye yüzlerce kez tekrarlanır. İşte Google Compute Engine gibi çözümler, bu yoğun iş yüklerinin eksiksiz yerine getirilebilmesi için ölçeklenebilir bir altyapı sunar. GCE, uzak bir lokasyonda sanal bir bilgisayar kiralamakla özdeştir. 

Google Compute Engine’in temel özellikleri

İşletme ve kullanıcılar için güvenilir sanal makineler oluşturmaya olanak tanıyan özelleştirilebilir bir bilgi işlem hizmeti olan GCE, temelde aşağıdaki özellikleriyle öne çıkar:

•    Önceden tanımlanmış makine türleri: İş ihtiyacınıza göre Google tarafından konfigürasyonları ve özellikleri önceden tanımlanan makineleri doğrudan seçerek, kullanıma hazır bir biçimde alabilirsiniz. Hafıza, işlem kapasitesi, görsel işleme potansiyeli gibi değerlerin önceden tasarlandığı makineler, genel kullanım, performans odaklı kullanım ve hafıza odaklı kullanım olmak üzere üç farklı ihtiyaca yanıt veren özelleştirilmiş çözümleri içerir. 

•   Özelleştirilebilen makineler: Eğer önceden tanımlanmış sanal makine çözümleri ihtiyaçlarınıza yanıt vermiyorsa, uzak bilgisayarınızın hangi performans özelliklerini taşıyacağını bu hizmet sayesinde belirleyebilirsiniz.

•   Kullanım önerileri: Şayet iş yükleriniz tahmin ettiğiniz ölçülere ulaşmıyorsa, Google Compute Engine sizi daha az maliyetli bir sanal makineye geçirir. Bu sayede kaynak kullanımını optimize etmeniz ve maliyetleri azaltmanız mümkün olur. 

•   Kolay taşınma, kolay kurulum: Şayet halihazırda çalışan bir uygulamanız varsa, Google Compute Engine bu uygulamayı kolayca taşımanıza olanak tanır. Uygulamanızı veya servisinizi yeni kuruyorsanız, Google Compute Engine bu süreci de kolaylaştırır. 

•   Yüksek performans, düşük maliyet ve ölçeklenebilirlik: Sunduğunuz servisin kesintisiz işlemesini sağlayan GCE, en ağır iş yüklerini bile zorlanmadan tamamlayabilecek şekilde geliştirilir ve ihtiyaçlara göre ölçeklenebilir. Üstelik tüm bunlar servis modeliyle sunulur ve maliyet avantajı yaratır.

Google Compute Engine’in e-ticaret platformlarına faydaları

GCE, son kullanıcıya ulaşsın ya da ulaşmasın, ağır web tabanlı iş yüklerini içeren her ihtiyaç için uygun bir çözüm sunar. Bir e-ticaret platformu, Google Compute Engine’in aşağıdaki özelliklerinden yararlanabilir:

•    Ölçeklenebilir: İş yükleri arttığında, işler büyüdüğünde ve süreçler karmaşıklaştığında ek maliyetlere, yazılım lisanslarına veya donanımlara ihtiyaç duyulmaz. Zira Google Compute Engine, iş yüklerinin hacmine göre ölçeklenebilir.

•    İstikrar: Kampanyalar veya yeni ürün duyuruları zaman zaman internet sitesine yönelen trafiği artırabilir ve bu da geleneksel çözümlerde bağlantı problemleriyle sonuçlanır. GCE, kesintisiz platform deneyimi sunar. 

•   Hız: Veriler, 5 kullanıcıdan ikisinin, bir sayfanın yüklenme süresi 3 saniyeyi aştığında siteyi terk ettiğini gösterirken, kullanıcı deneyimini iyileştirmek isteyen her e-ticaret işletmesinin servis hızına önem vermesi gerekir. GCE bu konudaki ihtiyaçlara tam yanıt verir. 

•    Tasarruf: Ek yazılım maliyetleri veya donanım masrafları çıkarmayan Google Compute Engine, kullandığın kadar öde modeliyle çalışır. 

•   Güvenlik: GCE üzerinde işlenen tüm veriler, Google güvencesinde saklanır. Siber saldırılara karşı güvence bu şekilde sağlanır.

Kimler Google Compute Engine kullanıyor?

Google’ın çözüme yönelik internet sitesinde Spotify ve Twitter gibi milyonlarca kullanıcıya ev sahipliği yapan ve ağır iş yükleri çalıştıran iki platformun da GCE kullandığına dikkat çekiliyor. 

Burada yayımlanan videoda, Spotify’ın 130 milyon ses dosyasına ev sahipliği yaptığı, rekor değerlere bakıldığında platformda saniyede 8 milyon, bir gün içinde yarım trilyon işlem gerçekleştiği görülüyor. Bu işlemlerden elde edilen verilerin doğru bir biçimde kullanılmasının işletmenin geleceğine de yol gösterdiğine dikkat çekilirken, tüm bu ağır iş yüklerinin GCE’nin karmaşıklığı ortadan kaldırma ve ölçeklenebilme kapasitesiyle yürütülüyor. 

Twitter’ın üst düzey mühendislerinden Dave Beckett de kimsenin çalıştırmadığı iş yüklerini çalıştırdıklarını, yüksek kapasiteler gerektiren büyük teknolojiler geliştirdiklerini, her saniye dikkate değer boyutlarda veri ürettiklerini ve bunu 7/24 online olması gereken bir platformda yaptıklarını belirtiyor. 400 petabayta varan büyük veriyi Google Cloud’a taşıyan ve GCE’nin sunduğu altyapıyla çalışan Twitter, depolama ve bilgi işleme ihtiyaçlarındaki kusursuzluğu bu şekilde sağlıyor. 

2006’dan bu yana Türkiye’deki işletmelerin servislerini bulut teknolojilerine taşımalarına ön ayak olan Global IT olarak, Google’ın Türkiye’deki ilk çözüm ortağıyız. Şimdiye dek 500’ün üzerinde müşterimizi Google hizmetleriyle tanıştırırken, bulut teknolojilerindeki dönüşümün ülkemizdeki temsilcisi olmak için çalışıyoruz. E-ticaretten üretime, lojistikten yazılım sağlayıcılara, kapsamlı bir endüstri yelpazesinde GCE ve diğer Google çözümleriyle tanışmak için bizimle bu sayfanın altında yer alan formdan iletişime geçebilirsiniz.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.