İşletmelerin verilerini güvenli bir şekilde saklama, geri yükleme, yedekleme ve felaket durumlarına karşı sürekliliğini sağlama imkanı tanır. Bulut tabanlı hizmetler, verilerin fiziksel bir sunucuya bağımlı olmadan bulut teknolojisi üzerinden depolanmasını sağlar ve böylelikle veri kayıplarının riskini azaltır. İşletmeler açısından bulut hizmetleri ve veri yedekleme gibi felaket kurtarma yöntemleri oldukça faydalıdır. Bulut depolama hizmetleri, verilerin güvenli bir şekilde saklanmasına imkan tanır. İşletmelere büyük bir depolama kapasitesi sunarak, verilerin yedeklenmesine ve gerektiği zaman geri yüklenmesine yardımcı olur. Verilerin çoklu bölgelerde ya da bölgeler arası yedeklemelerle yüksek bir güvenlik ve erişebilirlik sağlayan güvenli bir depolama sistemidir.
Bulut yedekleme hizmetleri otomatik bir şekilde bulut içerisinde yedekleme sağlar ve bu hizmetler sayesinde belirli bir zaman çizelgesi veya olaya dayalı bir şekilde yedeklemelerin yapılmasına imkan tanır. Yedeklemeler, verilerin güvenli bir şekilde şifrelenip sıkıştırılarak saklanmasını sağlar. Bulut platformları sanal sunucu yedeklemesi için özel hizmetler sağlar. Sağlanan bu hizmetler sayesinde sanal sunucuların tam bir görüntüsü oluşturularak yedekler gerektiği zaman geri yükleme yapılır. Böylelikle sunucunun çökmesi yada veri kaybı durumlarında, hızlı bir şekilde verilerin sürekliliğini sağlamış olursunuz.
Bulut platformları felaket kurtarma hizmetleri sağlayarak iş sürekliliğini sağlar. Bu hizmetler kapsamında felaket durumlarında uygulamalarınız ya da verilerinizi hızlı bir şekilde başka bir sunucuya taşımanızı sağlar. Veri merkezi kesintileri, doğal afetler ya da siber saldırılar gibi felaketlerden etkilenmeden işlerinizi sürdürebilirsiniz. Bunu hizmetleri her zaman veri yedekleme ve felaket kurtarma açısından işletmeleri esneklik, iş sürekliliği, güvenlik ve ölçeklenebilirlik imkanı tanır. İşletmelerin ihtiyaçlarına ve bütçesine uygun şekilde verilerin güvenliğini sağlar ve herhangi bir felaket durumuna karşı hızlı bir şekilde bu veriler toplanır.
Veri Yedekleme Nasıl Yapılır?
Veri yedekleme, her zaman önemli olan verilerin kaybolması, kullanılamaz bir hale gelmesi ve hasar görmesi durumlarında önemli olan verilerin geri alınabilmesini sağlar. Veri yedekleme konusunda ilk adım hangi verilerin yedeklemeceğine karar vermektir. Kritik olan verileri belirleyip, bunları düzenli bir şekilde yedekleme planına dahil ederek sürekliliğini artırır ve veri bütünlüğü açısından önemli olan verileri kaydedebilirsiniz. Verilerin ne sıklıkla yedeklenmesi konusuna karar verdikten sonra günlük, haftalık, aylık ya da belli bir zaman içerisinde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Yedekleme süresi ve sıklığı veri kaybı riskine, veri değişikliklerine ve işletme ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yedekleme yöntemleri seçimi yapılarak yedeklemeler farklı şekillerde kullanılabilir.
Yedekleme Verilerini Koruma: Yedeklenen verilerin güvenliğini sağlamak açısından gerekli önlemlerin alınması gerekir. Şifreleme işlemi kullanılarak yedeklenen verileri koruyabilir ve izinsiz bir şekilde erişime karşı koruma sağlayabilirsiniz.
Yedeklemeleri Farklı Lokasyonlarda Depolama: Yedeklemeleri sadece bir yerde saklamak ve bir felaket ya da sorun durumunda veri kaybına sebep olabilir. Yedeklemeleri farklı bir lokasyonda güvenli bir şekilde depolayarak olumsuz riskleri azaltabilirsiniz.
Yedekleme Sürecini Otomatikleştirme: Yedekleme süresi boyunca yedeklemeleri otomatikleştirerek insan hatasını azaltabilir ve veriler açısından tutarlılık sağlayabilirsiniz. Yedeklemelerini zamanlaması ve sıklığı açısından programlama ya da zamanlama aracı da kullanabilirsiniz.
Yedekleme Kontrolleri ve Doğrulama: Yedeklemeleri başarılı bir şekilde gerçekleştiğini düzenli aralıklarla kontrol ederek doğrulama yapabilir sonrasında ise yedekleme sürecinin doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için geri yükleme testleri yapabilirsiniz.
Yedekleme Yazılımları: Yedekleme yazılımları sayesinde, verilerinizi otomatik bir şekilde yedekleme ve geri yükleme işlemini kolay bir hale getirebilirsiniz. Bu yazılımlar sayesinde belirli dosyaları, dizinleri ve tam sistem yedeklemelerini aynı zamanda kesintisiz yedeklemeleri de destekleyebilirsiniz.
Bulut Depolama: Bulut tabanlı veri yedekleme hizmetleri her zaman verilerinizi güvenli bir şekilde bulut içerisinde saklar. Bu hizmetleri kullanarak otomatik bir şekilde planlanmış olan yedeklemeler yapabilirsiniz.
Harici Depolama Aygıtları: Harici sabit diskler,ağa bağlı depolama cihazları ve taşınabilir bellekler gibi taşınabilir depolama aygıtlarını kullanabilirsiniz. Verileri bu aygıtlara manuel bir şekilde kopyalayabilir ve yedekleme yazılımları sayesinde otomatik bir şekilde senkronize edebilirsiniz.
Felaket Kurtarma İçin En Etkili Çözüm Nedir?
Felaket kurtarma açısından en etkili çözümler arasında, işletmelerin faaliyetlerini kesintiye uğratan felaketlerin etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen kapsamlı bir stratejidir. İşletmeler arasında felaket durumlarında hızlı bir şekilde toplanabilmesi ve sürekliliğini sağlayabilmek açısından belli başlı göz önünde bulundurulması gereken durumlar bulunur. İşletme, potansiyel felaket senaryolarını değerlendirip etkilerini belirlemesi gerekir. Doğal afetler, yangınlar ve siber saldırılar gibi olaylar felaketleri içerir. Risk durumlarının analizi, felaket kurtarma planının temelini oluşturur. Her işletme açısından felaket kurtarma ihtiyaçları farklı şekillerde olabilir. İşletmelerin ihtiyaçlarına ve kaynaklarına göre en etkili çözümleri belirlemek için risk değerlendirilmesi yapılması gerekir.
Felaket kurtarma planı ve süreçlere düzenli bir şekilde gözden geçirilip iyileştirilmeli ve sonrasında test edilmelidir. Planın güncel kalmasını ve beklenmedik durumlarla başa çıkma yeteneğini sürekli iyileştirme ve testler sağlar. Felaket kurtarma danışmanları ya da hizmet sağlayıcılarından yardım alabilirsiniz. Bu uzmanlar işletmelerin ihtiyaçlarına göre felaket kurtarma plan oluşturabilir ve bu işletmeyi felaket durumlarına karşı hazırlıklı bir hale getirebilir. İşletme verilerini düzenli bir şekilde eklenmesi ve yedekleme kopyalarının güvenli bir şekilde saklanması, işletmeler açısından oldukça önemlidir. Yerel depolama, cihazlara bulut tabanlı yedekleme hizmetlere kullanılarak yedekleme ve veri kurtarma işlemi gerçekleştirebilir. Veri kurtarma süreçlerin test edilmesi ve doğrulanması kritik bir öneme sahiptir.
İşletme çalışanlarına, müşterilere, tedarikçileri ve diğer paydaşlara etkili ve hızlı bir iletişim sağlanmalıdır. Bir diğer yandan acil durum iletişim araçları önceden belirlenip test edilmelidir. Felaket durumlarında çalışanların güvenli bir şekilde çalışabilecekleri alternatif işyerleri ya da uzaktan erişim imkanları sağlanmalıdır. İşletmelerin faaliyetlerini hızlı ve güvenli bir şekilde sürdürmelerini alternatif işyerleri sağlar. İşletmeler felaket durumlarına karşı sürekliliğini sağlamak açısından ayrıntılı bir iş sürekliliği planını oluşturur. Personelin rollerini, iletişim yöntemlerini, alternatif çalışma ortamlarını, veri erişimine ve müşteri hizmetlerine bu planlar içerir. Yapılan bu planlar güncel tutulmalı ve düzenli bir şekilde gözden geçirilmelidir.
İşletmeler için potansiyel riskleri belirleyip bunların iş sürekliliği üzerindeki olası etkilerini analiz ederek, felaket kurtarma sırasında yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. Doğal afetler, su baskınları, siber saldırılar ve yangınlar gibi felaket senaryoları her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Felaket durumları her işletme açısından farklı olabilir. İşletmenizin ihtiyaçlarına ve risklerine karşı bir felaket kurtarma planı oluşturarak detaylı bir şekilde analiz yapmak için belirli adımları takip etmek gerekir. İş sürekliliği, felaket kurtarma konularında ve uzmanlık gerektiren durumlarda, profesyonel danışmanlık hizmet sağlayıcılarından destek alınabilir. Bu uzmanlar işletmelerin özel taleplerine uygun çözümler sunabilir. Hizmet sağlayıcısı açısından genel anlamda bakıldığında, son dönemlerde en çok tercih edilen şirketlerden bir tanesi, Global IT şirketidir. Felaket Kurtarma Hizmetleri açısından daha detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Felaket durumlarında iletişimi sağlamak açısından bir iletişim planı oluşturup, iletişim listeleri ve acil durum iletişim araçları belirlenmelidir. İşletmeler arasında ve işletmeler dışında iletişim için alternatif kanallar düşünülmesi gerekir. Felaket durumlarında çalışanların güvenli bir şekilde çalışması için, iş yeri ya da uzaktan çalışma yerleri düzenlenmelidir. İş devamlılığını sürdürebilmek açısından bilgisayar ve diğer ekipmanlar çalışanlara sağlanmalıdır. Verileri düzenli bir şekilde yedekleyip veri kopyalarını güvenli bir yerde saklayarak, herhangi bir felaket durumuna karşı önleminizi alabilirsiniz.