Uncategorized @tr

OSI Modeli Nedir? Ağ İletişiminde 7 Katmanlı Yapı

Bilgisayarda kullanılmış olan pek çok farklı ağ türü bulunsa da, özellikle bu ağlar arasında verimli bir şekilde kullanım sağlayabileceğiniz belli başlı ağ çeşitleri ön plana çıkar. Genel yapısına bakıldığında bilgisayar ağlarındaki iletişimin nasıl gerçekleştiğini kavrayan bir kavram olarak OSI modeli dikkat çeker. Open Systems Interconnection olarak bilinen OSI Modeli, International Organization Standardization (ISO) tarafından geliştirilmiş olan ve ağ iletişim süreçlerini yedi ayrı katmana ayıran bir yapıya sahiptir. Bu katmanlı yapıya bakıldığında özellikle ağ cihazlarının ve yazılımlarının uyumlu bir şekilde çalışabilmesini sağlamak için belirli standartlar ön plana çıkarır. OSİ modelinin asıl görevi, ağ iletişimini daha iyi anlamak ve sorunları daha kolay çözmek için kullanımı sağlanır. Günümüzde OSI modelinin kullanılmış olduğu pek çok farklı alan bulunur. 

OSI Modelinin 7 Katmanı Nelerdir?

Ağ sektörüne bakıldığında günümüzde pek çok farklı ağ türü bulunsa da, bu ağların işletişimlerini kurması için özellikle OSI modeli kullanılır. Farklı katmanlardan oluşan OSI modeli, kullanım alanı olarak pek çok farklı alanda yaygın bir şekilde tercih edilir. Genellikle günümüzde kullanım alanı ve çeşidi açısından pek çok görece sahip olan ve kullanılmış olan OSI modeli, veri birimleri ile konforlu bir kullanım imkanı sunar.

  • Fiziksel Katman: OSI modelinin kullanımı arasında özellikle veri iletiminin fiziksel ortamda nasıl gerçekleşeceğini ön plana çıkaran katmanlar arasında Fiziksel Katman bulunur. Elektrik sinyalleri, kablo türleri, konnektörler ve voltaj seviyeleri gibi alanlarda verimli bir şekilde kullanılır. Bu durumlara verilebilecek en verimli örnekler arasında ethernet kabloları ve fiber optik kablolar ön plana çıkar. Veri birimi olarak fiziksel katmanlarda bit kullanımı sağlanır.
  • Veri Bağlantı Katmanı: Aynı ağ üzerinde bulunan birçok farklı cihazın birbirleri arasındaki veri iletimini sağlayan ve hatasız veri iletimi için çerçeveleme ve düzenleme gibi işlemleri gerçekleştiren katman olarak Veri Bağlantı Katmanı ön plana çıkar. Fiziksel adresleme kullanılması ile bilinir. 
  • Ağ Katmanı: Veri paketlerini farklı ağlar arasında yönlendirme işlemi açısından tercih edilen ağ katmanı, diğer bir yandan iletme işlemlerini gerçekleştirmesiyle bilinir. IP adresleme ve yönlendirme gibi protokolleri kullanarak verinin doğru hedefe ulaşmasını sağlayan bu özel katman, yönlendiricilerde ve IP adresleriyle birlikte verimli bir kullanım ön plana çıkar.
  • Oturum Katmanı: OSI modeli kullanımı açısından katmanlar arasında diğer bir katman türü ise oturum katmanıdır. İki cihaz arasındaki oturumun kurulması, sürdürülmesi ve sonlandırılması işlemlerini oturum katmanı yönetir. Diğer bir yandan veri alışverişinin senkronizasyonunu ve oturumun güvenliğini sağlamasından dolayı oturum katmanı tercih edilir. 
  • Taşıma Katmanı: Uçtan uca iletişim sağlamak ve verilerin iletiminin güvenilir ir şekilde gerçekleşmesi için bağlantı kurulması gerektiğinde taşıma katmanı kullanılır. Veri akış kontrolü, hata kontrolü ve veri bütünlüğü gibi işlemleri yönetmiş olan taşıma katmanı, en yaygın kullanılan ve en çok tercih edilen katman çeşitleri arasında yer alır.
  • Sunum Katmanı: Verinin ağ ortamında iletilmeden önce veya alındıktan sonra biçimlendirileceğini ve sunulacğını belirleyen katman olarak sunum katmanı dikkat çeker. Verilerin şifrelenmesi, dönüştürülmesi ve sıkıştırılması gibi işlemleri bu katmanlarda kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Veri birimi olarak direkt veriyi kullanmış olan sunum katmanı, güvenli ve hızlı bağlantı ile dikkat çeker.
  • Uygulama Katmanı: Kullanıcıların doğrudan etkileşimde bulunduğu bir kayman olan uygulama katmanı, uygulama yazılımlarının ağ hizmetlerine kolay bir şekilde erişmesini sağlar. Veri iletimi için gereken son kullanıcı hizmetlerini sunan uygulama katmanı, web tarayıcıları ve e-posta sistemlerinde kullanılmasından dolayı tercih edilir.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.