Skip to main content
Uncategorized @tr

DDoS Saldırıları Nedir ve Nasıl Engellenir? IT Çözümleri

DDoS Saldırıları Nedir ve Nasıl Engellenir? IT Çözümleri

İnternet bağlantılarına bakıldığında günümüzde pek çok farklı alanda yaygın bir şekilde kullanılır. Telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik ürünlerden kolayca bağlayabileceğiniz internet, belirli bir sunucuya bağlanılarak kullanılabilir. Bu ağların güvenli olması ve sürekli kullanılması internet açısından büyük bir önem arz eder. İnternet ağı gibi sorunlar yaşanılan pek çok farklı problem bulunsa da, özellikle en büyük ve en çok sorun yaratan problemler arasında DDoS saldırıları ilk sırada yer alır. Hedef sunucuya yapılan DDoS saldırıları, sunucu ağının aşırı yüklenmesi ile birlikte erişilemez hale getirmek amacıyla gerçekleştirilen bir siber saldırı türüdür. Büyük bir saldırı yapan saldırganlar, hedefe büyük miktarda trafik gönderir ve ağın kitlenmesine neden olur.

DDoS saldırıları ile birlikte yüksek trafik olmasından dolayı etkisiz hale gelen ağlar, çok sayıda farklı kaynak ile birlikte saldırının engellenmesini zorlaştırır. İnternet ağı bulunan her yerde karşınıza çıkabilecek olan DDoS saldırıları, özellikle botnet adı verilen kötü amaçlı yazılım bulaşmış bilgisayar ağları tarafından üretilmesi ile zor bir şekilde saldırının çözülmesini sağlar. 

DDoS Saldırıları Nasıl Çalışır?

İnternet ağına yapılmış olan büyük bir saldırı olarak görülen DDoS saldırıları, özellikle sıralı bir şekilde çalışmasından dolayı verimli bir şekilde çalışabilir. Genel yapısına bakıldığında DDoS saldırıları yapıldığı zaman ilk yapılan işlemler arasında botnet hazırlığı yapılır. Kötü amaçlı yazılım bulaştırmış olan saldırgan, cihazlardan bir botnet oluşturur. Saldırganın kontrolü altında çalışmış olan bu cihazlar, saldırının başlangıcı için dikkatli adımlarla kontrol edilir.

DDoS saldırıları için ikinci diğer aşama ise saldırının başlanmasıdır. Kurulmuş olan botnet hedef ağa veya sunucuya büyük miktarda trafik gönderir. Gönderilmiş olan bu trafikler hedefin kaynaklarını tüketir ve sistemi aşırı derece yüklemeye başlar. Bu yüklemeler sonrasında özellikle DDoS saldırıları başarıya ulaşır. Hedef sisteme giden trafiğin işlememesinden dolayı özellikle yavaşlar ve tamamen devre dışı kalır. DDoS saldırıları sayesinde hizmete erişim engellenmesinden dolayı kullanıcı ağ bağlantısını kullanamaz.

DDoS Saldırıları Nasıl Engellenir?

Bulunduğunuz ağa büyük ve önemli bir saldırı olarak gerçekleşen DDoS saldırıları ile ağa erişim konusunda problem yaşayabilirsiniz. Bu tarz durumlarda özellikle IT çözümler ile DDoS saldırılarına karşı korunarak daha güvenli bir şekilde ağ kullanımı sağlayabilirsiniz. IT çözümler ile DDoS saldırılarını engellemeyi daha yakından inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Ağ Trafiğinin İzlenmesi: Çözüm olarak DDoS saldırılarını engellemek için özellikle ağ trafiğinin detaylı izlenmesi gerekir. Anormal trafik dalgalanmalarının olduğu zamanların tespit edilmesi durumunda DDoS saldırılarını engelleyebilirsiniz. Erken aşamalarda fark edilmiş olan bu saldırılar sayesinde güvenli bir şekilde ağa erişim sağlayabilirsiniz. Saldırının etkilerini azaltmak için zaman kazandıran ağ trafiği izleme ile analiz yaparak özel yazılımlar sayesinde hızlı bir şekilde tespit yapılabilir.
  • Yük Dengeleme: DDoS saldırılarını engellemek için özellikle yük dengeleyicilerin çalıştırılması gerekir. Karşı taraftan gelen trafiği birden fazla sunucuya dağıtarak tek bir sununun aşırı yüklenmesini önleyen yük dengeleme saldırı sırasında hizmetin tamamen çökmesini engelleyebilir. Coğrafi açıdan bakıldığında DDoS saldırıları ile birlikte gelen trafiği başka coğrafyalardaki sunuculara ileterek dağıtabilirsiniz.
  • İçerik Dağıtım Ağı: İçerik dağıtım ağına bakıldığında özellikle CDN’ler ile birlikte içeriği dünya geneline dağıtabilirsiniz. Bu işlem sayesinde DDoS saldırılarını dağıtarak direnç gösterebilirsiniz. Kullanım açısından özellikle saldırganlar belirli bir sunucuya odaklansa bile CDN ağı bu trafiği hızlı bir şekilde dağıtarak herhangi bir hizmet kesintisi olmasını önler. DDoS saldırılarından korunmak için özellikle IT çözümler olarak bu çözümleri uygulayabilirsiniz.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.