Genel Teknoloji ve İnovasyon

Database Nedir? İşletmeler Database As A Service Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Database ya da Türkçesiyle veritabanı, yapılandırılmış ya da işlenmiş bilgilerin depolandığı, bu verilere yönetici ve çalışanların erişimini ve yönetimini sağlayan bir elektronik depolama sistemine denir. Veritabanları, işletmelerin ve firmaların büyük yoğunluk ve miktardaki verileri düzenli bir biçimde saklamasına, raporlamasına, analizini yapmasına ve güncellemesine olanak tanıyan teknolojik gelişmeler olarak bilinir. Database yani veritabanları şu görevleri tamamlama hususunda işe yarar: 

  • Yüksek miktardaki envanter, 
  • Ürün katalogu ya da finansal bilgiler içerebilecek veriyi saklama,
  • Verilere gerekli pozisyonlardaki insanların erişimini sağlama, 
  • Verileri yönetici ve yönetici kadrosu tarafından belirlenmiş periyotlarla güncelleme, 
  • Verilerin doğru şekilde sorgulanması ve bir sonuca varılabilecek biçimde analizinin yapılması, 
  • Verilerin ve şirketlere ait bilgilerin çalınmaması için gerekli olan güvenlik koşullarını sağlaması ve çok fazla cihazda uyumlu biçimde kullanılabiliyor olmaları.

İşletmeler Database As A Service Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşletmeler için Database as a Service seçiminin oldukça önemli olduğu söylenebilir, çünkü bu seçim veritabanının işletilmesinde genel performans için önemli bir rol oynar. Dikkat etmeniz gereken ana faktörler, veritabanı türü ve uyum, performans ve ölçeklenebilirlik, yedekleme ve kurtarma, güvenlik, iş sürekliliği, maliyet, yöneticiler için yönetme kolaylığı, verilerin göç etmesi ve entegrasyonu, konumunuz ve uyumluluk olarak listelenebilir. Firmanızın veya işletmenizin ihtiyaçları ve isteklerine bağlı olarak seçiminizde değişiklik görülebilir çünkü tek bir database seçmek mantıklı bir tercih olarak görülemez. Şirketlerin gösterdiği farklılık ve önceliklerine bağlı olarak değişmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Veritabanı hizmetlerinin farklı türleri nelerdir?

Veritabanı hizmetleri farklı türlerde bulunabilir ve ihtiyaçlara göre farklılık gösterebilir, istenenlere göre seçilmelidirler. Yaygın olarak kullanılan bazı veritabanı hizmet türleri İlişkisel Veritabanı Hizmetleri, NoSQL Veritabanı Hizmetleri, Graf Veritabanı Hizmetleri, Zaman Serisi Veritabanı Hizmetleri ve artarak devam edilebilecek şekilde listelenebilir. Spesifik olarak bazı veritabanlarının isimlerinin verilmesi gerekiyorsa InfluxDB, TimescaleDB, Amazon Timestream, Google Cloud Bigtable gibi örnekler verilebilir.

Veritabanı hizmeti nasıl ölçeklendirilir? 

Veritabanlarının içerisinde bulunan yapay zekalar, bilgisayar öğrenmesi gösteren kodlar, maliyetleri azaltmak veya döneme göre doğru biçimde yapılanmak için ölçeklendirme yapar. Ölçeklendirme tipleri, dikey ölçeklendirme, yapay ölçeklendirme, Paralel Sorgu İşleme, Veri Bölme, Önbellekleme, dağıtık veritabanları ve daha fazlası olarak örneklenebilir.

Veri güvenliği için hangi önlemler alınmalıdır?

Veri güvenliği veritabanları için yüksek önem arz eder. Hassas verilerin sızması niyeti iyi olmayan partiler tarafından kötü bir saldırıya uğraması muhtemel olabilir ve ciddi sonuçlara sebep olabilir. Alınması gereken önlemlere, Güçlü Kimlik Doğrulama ve Erişim Kontrolleri, Veri Şifreleme, Zararlı Yazılım Koruması, Güncelleme ve Yama Yönetimi örnek verilebilir.

Veritabanı hizmeti seçerken hangi veri yedekleme stratejileri önemlidir?

İşletmelerin ihtiyaçlarına, isteklerine ve önceliklerine bağlı olarak birden fazla veritabanı seçilebilir. Bu durumda herhangi bir veritabanı hizmetinin diğer veritabanı hizmetlerinden daha uygun veya daha mantıklı olduğu tartışma konusu edilemez.

Veritabanı hizmetinin performansını nasıl izleyebilirim?

Performans izleme, düzenli şekilde veritabanlarının sağlığını kontrol etme ve performansa bağlı sorunların erken bir zamanda tespit edilmesi çok yüksek önem arz eder. Hizmetin performansını izlemek için kullanabileceğiniz yollar: 

  • Sorgu İzleme, 
  • İşlem ve İşlem Hızı İzleme, 
  • Bellek Kullanımı ve Hafıza İzleme, 
  • Disk Erişimi İzleme, 
  • Anahtar Göstergeleri İzleme, 
  • Sorgu Planları ve İndekslerin İzlenmesi, 
  • Uygulama ve Kullanıcı İzleme, 
  • Olay ve Günlük İzleme, 
  • Performans Testleri ve Senaryoları Kullanma şeklinde listenebilir.

Bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.