Gelişmiş teknoloji ile birlikte, birçok alanda farklı türde teknolojik ürünler ortaya çıkmaktadır. Teknolojinin gelişmesinde en büyük rol modellerinden biri, internet bağlantısıdır. Bağlantıların kuvvetli olmasından dolayı teknoloji kullanımı, yaşantımız boyunca hemen hemen her alanda çok fazla tercih edilir. Sektörler gereği, işletmesi olan bireylerin verilerini güvenli bir şekilde saklaması ve depolaması konusunda, aynı şekilde internet kullanımı sayesinde depolayabilir. Verilerinizin korunması ve depolama açısından rahatlıkla kontrol edilmesi için birçok farklı yöntem bulunsada, son dönemlerin en çok tercih edilen yöntemi bilişim teknolojilerinden bir tanesi olan, Bulut Bilişimi olmaktadır.
Verilerin daha aktif ve daha güvenilir bir şekilde saklanabilmesini sağlayan bu yapı, birçok işletmenin tercih etmiş olduğu yöntemlerden bir tanesidir. Dünya genelinde tercih edilen ve ihtiyacınız olan hizmetleri kullanabileceğiniz bu bilişim teknolojisi, tüm zamanların en güvenilir ve en çok tercih edilen yapılarından bir tanesidir. Bulut Bilişimi konusunda en önemli şeylerden bir tanesi, güvenlik konusudur. İşletmelere ait olan verilerin korunabilmesi ve depolanması konusunda büyük bir rol oynamış olan Bulut Güvenliği, tüm zamanların en güvenilir yapıları arasında bulunur.
İşletmenizin verilerini korumak için tercih etmiş olduğunuz Bulut Güvenliği, birçok farklı adımları ile işletmelerin karşısına çıkmaktadır. İşletmelerin kullanım bakımından verilerini koruması için izlemesi gereken ilk adım, güvenli bir bulut hizmet sağlayıcısı tercih etmesidir. Genel olarak bakıldığında birçok şirketin rekabet halinde bulunduğu bu hizmet, işletmelerin en önemli alanlarıdır. İşletme sahibi olan kişilerin güçlü güvenlik önlemleri sunan ve verileri koruma konusunda işinde uzman bir sağlayıcı tercih etmesi gerekir. Tercih etmiş olduğu sağlayıcının fiziksel güvenlik, ağ güvenliği ve veri şifreleme gibi birçok önlem alması gerekir.
Bulut içerisinde bir depolama alanı tercih etmek isterseniz, depolanan alanın şifrelenmesinin tamamen güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. Yetkisiz erişimlere karşı bir katman bulundurarak, erişim konusunda verilerinizi erişim kısıtı ekleyerek, erişim vermiş olduğunuz kişilerin erişimine açabilirsiniz. Tercih etmiş olduğunuz şirket merkezinde bulunan sağlayıcılar sayesinde, verilere güçlü parolalar eklenerek veri koruması üst seviyelere çıkarılabilir.
İşletme Verilerinin Erişim Yönetimi Konusunda Bilinmesi Gerekenler
İşletmenizde bulunan verilerin güvenli bir şekilde kalması için dikkat etmeniz gereken en önemli durumlardan bir tanesi, erişim olmaktadır. Depolama alanı, ağlar ve daha birçok veriye erişim kısıtı getirmeniz, güvenlik açısından işletmeniz için daha iyi bir seçenek olur. İşletme verilerinin doğru bir şekilde korunması ve yönetilmesi ile birlikte, işletmelerin bilmesi gereken hususlar bulunur. Dilerseniz bu hususları daha yakından inceleyerek, verilerin nasıl daha güvenli bir şekilde korunması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
- İşletmenizde bulunan kişilerin kullanıcı rolleri ve yetkilendirilmesi konusunda gerekli yetkilendirmeleri vermeniz çok önemlidir. Bu tarz bir duruma verilebilecek en önemli örnek; yönetici, çalışan ve müşterilerin farklı erişim düzeylerine sahip olması gerekir. Verilerin güvende kalması için sadece gerekli olan kişilere erişim verilmesi önerilir.
- İşletmenize ait olan verilere erişim sağlarken,ihtiyaca dayalı bir erişim vermeniz önemlidir. Kullanıcıların görevlerine ve sorumluluklarına göre verilmiş olan erişimler, yalnızca işlerini yapmaya odaklı olarak verilir. İşletmenizde bulunan personellerin bu verilere erişim sağlaması için, sadece kendi görevleri ile ilgili olduğu bölgelerin erişiminin verilmesi önerilir..
- Kullanıcıların verilere erişimi konusunda yetkilendirilmesi ve kimlik doğrulama ile giriş yapması güvenlik adımları açısından önemlidir. Güçlü kimlik doğrulamaları ve parolalar ile birlikte veri erişimini kontrol edebilirsiniz. Yetkisiz erişimi kaldırmak için, parola, çift faktörlü kimlik doğrulama ve güvenlik belirteçleri gibi birçok uygulama tercih edebilirsiniz.
İşletme Verilerinin Uzun Bir Süre Korunması İçin Yapılması Gerekenler
İşletmenizde kullanım sağlamış olduğunuz verileri güvenli bir şekilde saklama alanına aldıktan sonra, yetkilendirme konusunda güvenlik hususları dikkate alarak korunmaya aktif bir hale getirebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından bir alana toplamış olduğunuz verileri, uzun bir süre muhafaza etmeniz de çok önemlidir. Veriler arasında bulunan önemli verilerin kaybolmaması için uzun bir süre saklanması gerekir. İşletme verilerinin korunması için yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi, veri yedeklemesi ve depolama alanıdır.
Verilerin uzun bir süre boyunca saklanabilmesi için dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi, veri yedeklemenin sürekli olarak yapılmasıdır. Bulut bilişim kullanan kişilerin birçoğu yedeklemenin otomatik olarak alınmasından dolayı, güncel bir yedekleme yapmaya gerek duymayabilir. Bu alanda verilerin uzun bir süre saklanabilmesi için sürekli olarak güncel tutulması çok önemlidir. Verilerin güncel tutulmasının yanı sıra, depolama alanı konusunda da yeterli alana sahip olması önemlidir. Verilerin sürekli olarak kullanım sağlamasından dolayı, depolama alanının geniş olmasında fayda vardır.
İşletme verilerinin uzun bir süre korunmasını isterseniz yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi, verilerinizi arşivlemenizdir. İşletmenizde bulunan üretim ortamlarından ayrılarak, birçok veriyi düzenli olarak arşive kaldırabilirsiniz. Arşivleme genel anlamda depolama maliyetlerini azaltarak, gerektiği zaman verilere erişim sağlar. Arşivleme durumunda istemiş olduğunuz verileri depolama alanında arşive kaldırarak, uzun bir süre korunmasını sağlayabilirsiniz.
Verilerinizin uzun bir süre koruyabilmeniz için veri sınıflandırması yapmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. Verilerinizin arasından önem arz eden verilerinizi ve kullanım olarak sıralama açısından en son tercih edilecek olan verilerinizi ayrıştırarak, düzen sağlayabilirsiniz. Bu sayede daha hassas verilerinize daha sıkı bir şekilde erişim kontrolleri sağlayarak, sürekli olarak kullanım sağlayabilirsiniz.
Bulut Güvenliği Kullanırken İşletme Verilerinizin Güvenliğini Nasıl Arttırabilirsiniz?
İşletmenizde bulunan verilerinizin güvenlik konusunda hassas bir yapıya sahip olmaktadır. Genellikle birçok kişinin tercih etmiş olduğu ve aktif bir şekilde kullanım sağlamış olduğu birçok veri bulunsa da, bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması kısmen işletmeye ait bir durumdur. İşletmelerin erişim konusunda ve diğer konularda verilerine erişim güvenliğini artırmak için birçok farklı yöntemi bulunur. Güvenliğin artması için öncelikli olarak sağlam ve güvenilir bir bulut hizmeti sağlayıcısı seçmelisiniz. İşletme verilerinizin güvenliğinin bir kısmının ait olduğu sağlayıcılar, güvenlik önlemleri açısından işletmeye bilgi vererek, daha kaliteli bir güvenlik planı çizebilir.
İşletme verileri için güvenliğin artırılması konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir diğeri ise, veri şifrelemesinin kullanımıdır. Verilerinizin güncel olarak tutulması ve bu verilerin özel olarak şifrelenmesi güvenlik faktörünü daha fazla etkiler. Genellikle güvenlik açısından verilerin şifrelenmesi konusunda, bulutta bulunan depolama alanındaki verilerin güvenliği çok önemlidir. Depolama konusunda sağlayıcıya göndermiş olduğunuz verilerin, iletimi sırasında ve depolama sırasında şifrelendiğine özenle dikkat etmelisiniz.
Buluta erişim konusunda güvenliğin hat safhada olduğu önlemlerden bir tanesi, çift faktörlü kimlik doğrulaması olmaktadır. Kullanım olarak özellikle uygulamalar arasında çok fazla tercih edilen bu güvenlik türü, tüm zamanların en güvenilir yapıları arasında yer alır. Zor bir güvenlik kilidi ve çift faktörlü kimlik doğrulama sonucunda güvenli bir şekilde verilerinizi koruma altına alabilirsiniz. İkinci bir doğrulama kodu ile birlikte, kişilere SMS yolu ile veya mobil uygulama yolu ile bir kod gönderimi yapılır. Daha sonrasında bu kod ile verilerinize erişim sağlayarak, güvenli bir şekilde kontrol sağlayabilirsiniz. Verilerinizi üst seviye bir güvenlik önlemi alarak korumak isterseniz, iki faktörlü korumayı aktif hale getirerek, güvenli bir veri koruma işlemi yapabilirsiniz.