Bulut bilişimde uç nokta güvenliği terimi, işletmelerin bulut tabanlı kullandığı hizmetlerde cihazları ve cihazlarda depolanan ve işlenen verileri koruma amacı taşıyan sistem için kullanılır. Bu koruma sistemi, bir dizi teknoloji ve güvemlik prosedürünü içerir.
Uç Nokta Güvenliği Kavramı: Bulut Bilişimde Neden Önemlidir?
Uç nokta güvenliği bulut bilişimde önemli yer tutar çünkü işletmelerin dijitalleşmesinde en çok korkulan durum verilerin ve bilgilerin sızdırılması ve buna bağlı olarak firmalar arası rekabette sahip olunan yerin kaybedilebilmesi olarak gösterilebilir. Bulut bilişimde verilerin güvenli bir ortamda saklanmaması ve güvenlikte bir açığın keşfedilmesi firmanın sonunu getirebileceği gibi bireysel anlamda da çalışanların istihdam ihtimalini azaltır. Genel anlamda uç nokta güvenliği kavramının bulunmaması, bulut bilişiminde geri dönülmesi zor problemlere sebep olabilir demek yanlış olmaz.
Cihazların ve Uygulamaların Bulut Ortamında Riskleri: Tehditler ve Zorluklar
Cihazların ve uygulamaların bulut ortamında bulundurduğu en büyük risk, internetin herkesin bilgisini koyup depoladığı bir yer olarak düşünüldüğünde verilerin sızması veya çalınması ihtimali olarak gösterilebilir. İşletmesel problemlerin yanı sıra, kimlik hırsızlığı, komplo, hizmet kesintileri yani müşteri memnuniyetinde toplam bir düşüş de bu risklerin içerisinde bulunur.
Veri Şifreleme ve Erişim Kontrolü: Bulutta Veri Korumanın Temel Adımları
Neredeyse her basit sosyal medya uygulamasında bile bulunan çift faktörlü koruma sistemlerinin yanında “end to end” şifreleme kullanabilirsiniz ya da anahtar yönetimi yani şifreleme anahtarlarının güvenli bir şekilde doğru kişilere eriştiğinden emin olun. Erişim kontrolünü de kısıtlamak yani her çalışanın erişebileceği bilgi ve dökümanları sınıflandırmak da korumanın temel adımlarından biri olarak gösterilebilir. Bu adımların kullanımıyla çalışanların üzerinden herhangi bir bilgiyi sızdırma baskısı kalkarken, bunun olası bir sızdırma durumunda da çemberi daralttığını yani istenen bilgiye daha kolay ulaşılmasını sağladığını da söyleyebiliriz.
Sürekli İzleme ve Tehdit Algılama: Proaktif Uç Nokta Koruma Stratejileri
Sürekli izleme ve tehdit algılama, koruma stratejilerinin arasında otomasyona en yakın olanlardan biri olarak bulunur ve olay günlükleri izleme ve oluşturma, kullanıcı davranış analizi yapma ve anormal davranış izleme sistemiyle olası olmayan bir hizmeti gözlemleyen ve raporlayan bir sistem olarak göze çarpar. Tüm sızıntı ve veri kaçırma durumlarının kontrol altına alınabileceği söylenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Bulut Bilişim ve bulut güvenliği Nedir?
Bulut bilişim terimi, web tabanlı depolama ve çalışma alanları için kullanılır, bulut güvenliği ise depolanan ve üzerine çalışılan bilgilerin sızdırılmamasını ve doğru kişiler tarafından kullanımı için tercih edilir.
Uç nokta koruma ne demek?
Uç nokta koruma terimi, işletmelere bağlı dijital ve teknolojik aletlerin eriştikleri son noktalara bakarak koruma amacı taşıyan teknolojiler bütünü için kullanılır. Cihazların kötü amaçlı yazılım ve siber saldırılardan korunması sağlanır.
Bulut bilişim hizmetlerinde yaşanan başlıca güvenlik sorunları nelerdir?
Veri sızdırılması, kimlik hırsızlığı, hizmet kesintileri bulut bilişim hizmetlerinde en sık yaşanan ve başlıca güvenlik soruları olarak gösterilebilir.
Uç nokta cihazları nelerdir?
Uç nokta cihazları, bir ağın son noktalarında bulunan dizüstü, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefon ve tabletler gibi cihazlar olarak örneklendirilebilir.
Tıbbi uç nokta yönetimi nedir?
Tıbbi uç nokta yönetimi ise dijital her firmada yapılan uç nokta yönetiminin hastane ortamında bazı verilerin korunması için kullanıldığı söylenebilir.
Bulut güvenliği nasıl sağlanır?
End to end şifreleme kullanabilirsiniz ya da anahtar yönetimi yani şifreleme anahtarlarının güvenli bir şekilde doğru kişilere eriştiğinden emin olmaya çalışabilirsiniz. Erişim kontrolünü de kısıtlamak mantıklı olabilir.