Bulut güvenliği, bir bulut bilişim hizmetinde depolanan veya bu hizmet aracılığıyla erişilen veri ve bilgilerin korunması uygulamasıdır. Bulutun fiziksel altyapısından bulut kullanıcıları tarafından verilere erişim ve yönetilme şekline kadar bir dizi güvenlik endişesini kapsayan geniş bir terimdir. Kuruluşlar, verilerini ve operasyonlarını güvence altına almak için bazı basit adımlar atarak verilerini güvende tutarken buluttan en iyi şekilde yararlanabilirler.
Bulut hizmetlerini kullanmanın birçok faydası vardır ancak bazı güvenlik risklerinin de dikkate alınması gerekir. Bu risklerin azaltılmasına yardımcı olmak için kuruluşların, güçlü parolalar oluşturmak ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmak gibi bazı temel güvenlik önlemlerini uygulaması gerekir. Ayrıca veri şifreleme ve etkinlik izleme gibi ek korumalar sağlayan bir bulut güvenlik çözümü kullanmayı da düşünmelidirler.
Günümüzde Bulut Güvenliği Neden Önemlidir?
Giderek daha fazla işletme buluta geçtikçe, sağlam bir güvenlik stratejisine sahip olmaları gerekiyor. Bulut güvenliğinin gerekli olmasının üç nedeni şunlardır:
1. Bulut, bilgisayar korsanlarının hedefidir.
Diğer çevrimiçi platformlar gibi bulut da bilgisayar korsanlarının hedefidir. Satmak veya kötü amaçlarla kullanmak için verilerinize erişmeye çalışabilirler.
2. Bulut sürekli olarak gelişmektedir.
Bulut sürekli gelişiyor, dolayısıyla dün uygulanan güvenlik önlemleri bugün yeterli olmayabilir. En son güvenlik tehditleri konusunda güncel kalmak ve bulut sağlayıcınızın verilerinizi korumaya yönelik adımlar attığından emin olmak çok önemlidir.
3. Bulut paylaşılabilir.
Bulutu kullandığınızda kaynakları diğer kullanıcılarla paylaşıyorsunuz. Bilgisayar korsanları bulut veritabanınıza erişebilirlerse verilerinize de erişebilecekleri için bu, veri ihlali riskini artırabilir.
Bulut Bilişim Uygulamaları Nelerdir?
Bulut teknolojisi, iş, veri depolama, eğlence, yönetim, sosyal ağ, eğitim, sanat, GPS gibi çeşitli alanlarda çeşitli uygulamalar sunar. Mevcut bulut bilişim hizmet modellerinin başlıca türleri;
- Hizmet Olarak Platform (PaaS)
- Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)
- Hizmet Olarak Yazılımdır (SaaS)
Ayrıca Genel Bulut, Özel Bulut, Hibrit Bulut ve Topluluk Bulutu gibi platformlar da vardır.
Bulut Bilişim Ve Güvenlik Nedir?
Bulut bilişim, veri güvenliği, uyumluluk sorunları ve çoklu bulut ortamlarının yönetimi gibi kuruluşların hibrit bulut altyapısının karmaşık ortamında gezinirken ele alması gereken kendi zorluklarını da beraberinde getiriyor. Bulut tabanlı güvenlik tehditleri ve ihlallerindeki hızlı artışla birlikte hibrit bulut güvenliği hususları CISO’lar, CIO’lar ve ekipleri için çok önemli hale geldi.
Bulut platformlarına geçiş, kötü niyetli aktörlerin şirketlerin bulut savunmalarına sızmanın yollarını aramaya devam edeceği anlamına geliyor. Verileri bulutta depolamak genellikle verileri bilgisayarda depolamak gibi daha geleneksel yöntemlerden daha güvenli bir seçenektir. Verilerin bulutta saklanması sayesinde işletmelerin verileri tek bir cihazla sınırlı kalmıyor, bu da fidye yazılımı gibi saldırıların etkisiz kalmasına neden oluyor. Ayrıca bulut verileri yalnızca dijital anahtarla erişilebiliyor, 24 saat izleniyor ve bulut platform sağlayıcıları aracılığıyla uçtan uca şifrelenebiliyor.
Bulut Bilişim Hizmetlerinde Yaşanan Başlıca Güvenlik Sorunu Nedir?
Maalesef ki bulut platformları da aşılmaz değildir. Kötü niyetli korsanlar, veri şifreleme önlemlerini atlayabilir. Çalışanlardan birinin bulut hesabını kullanılmadığında oturumu kapatmayı unutması ve bilgisayar korsanlarının cihazları aracılığıyla sisteme sızmasına izin vermesi gibi insani hatalar yapılabilir. Tüm kurumsal verilerin yüzde 60’ından fazlasının bulutta depolandığı bu platformlar, siber suçlular için büyük bir hedef oluşturuyor; bu da bulut güvenliğinin devam eden bir zorluk olduğu anlamına geliyor.
Bulut Bilişim Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bulut bilişimi araba kullanmaya benzetirseniz hız sınırına sadık kalabilir, emniyet kemerinizi takabilir ve güvenli bir şekilde araç sürebilirsiniz; bunların hepsi kaza riskinizi azaltır ancak hiçbir şey bir kazanın yine de meydana gelme ihtimalini ortadan kaldıramaz. Aynı şey iş dünyası liderleri ve bulut için de geçerli. Bulut bilişimin en önemli risklerini bilmeli ve işinizi, verilerinizi ve çalışanlarınızı korumak ve güvenlik olayları riskini azaltmak için güvenli protokoller ve en iyi uygulamaları oluşturmalısınız.
Global IT, bulut bilişim güvenliği konusunda derin uzmanlığa sahiptir. Şirket, verilerin güvenliğini sağlamak ve siber tehditlere karşı koruma sunmak için kapsamlı çözümler sunar. Bu çözümler arasında çok katmanlı güvenlik mimarileri, şifreleme, erişim kontrolü ve düzenli güvenlik denetimleri yer alır. Ayrıca, müşterilerinin iş sürekliliğini desteklemek amacıyla felaket kurtarma hizmetleri de sağlamaktadır. Global IT, bu alanda sürekli olarak yenilikçi yöntemler geliştirerek işletmelerin bulut altyapılarını güvende tutmayı amaçlar. Daha fazla bilgi için Global IT’nin bulut çözümleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.