Bulut dağıtım modeli, esasen dağıtımınıza yönelik altyapının nerede bulunduğunu tanımlar ve bu altyapı üzerinde kimin sahiplik ve kontrole sahip olduğunu belirler. Aynı zamanda bulutun doğasını ve amacını da belirler.
Bulut hizmetlerini benimsemek isteyen herhangi bir kuruluşun ilk başvuracağı nokta, mevcut dağıtım modellerini anlamaktır. Bunlar anlaşıldıktan sonra işletmenin hangi rotayı izlemesi gerektiği konusunda daha iyi bir karar verilebilir. Her model yönetişim, ölçeklenebilirlik, güvenlik, esneklik, maliyet ve yönetim gibi alanlarda avantaj ve dezavantajlar sunacaktır.
Bulut Bilişim Modelleri Nelerdir?
Adından da anlaşılacağı gibi, genel bulut genel kullanıma açıktır ve kaynaklar tüm kullanıcılar arasında paylaşılmaktadır. İnterneti kullanan herkes her yerden erişebilir. Genel bulut dağıtım modeli, en popüler bulut türlerinden biridir. Bulut Dağıtımı modellerinin bazı önemli türleri şunlardır:
- Özel Bulut: Kuruluş tarafından yönetilen ve kullanılan kaynak.
- Genel Bulut: Kullandıkça Öde modeli kapsamında genel kullanıma sunulan kaynak.
- Topluluk Bulutu: Genellikle aynı sektördeki çeşitli kuruluşlar tarafından paylaşılan kaynak.
- Hibrit Bulut: Bu bulut dağıtım modeli kısmen sağlanan hizmet tarafından kısmen de kuruluş tarafından yönetilir.
Bulut Bilişim Kurulum Modelleri Nelerdir?
Bulut bilişim ve hizmetler genellikle altyapının mülkiyetine (ve hizmetlerin kime sunulduğuna) ve kullanıcılar tarafından görülebilen genel mimariye dayanmaktadır (örneğin, genel bilgi işlem örnekleri sağlanıyor mu, uygulamalar için bir platform sağlıyor mu, yoksa hizmet olarak eksiksiz uygulama yazılımı çözümleri sağlamak). Bulut hizmetlerini sınıflandırmanın bir başka yolu da hizmet modeline ve mimarisine göredir.
IaaS (Hizmet Olarak Altyapı)
IaaS’de bulut hizmeti, sanal makineler, depolama, konteynerler ve sunucusuz bilgi işlem gibi bilgi işlem altyapısı sağlar.
PaaS (Hizmet Olarak Platform)
PaaS’ta bulut hizmeti, genellikle belirli bir programlama dilleri, araçları ve uygulamaları kümesine bağlı bir bilgi işlem platformu sağlar. Genel işletim sistemi erişimine (komut satırı) genellikle izin verilmez ve aynı sanal makineler birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılabilir. Tipik örnekler arasında Google App Engine ve birçok web barındırma hizmeti yer alır.
SaaS (Hizmet Olarak Yazılım)
SaaS’ta bulutta çalışan bir uygulama hizmet olarak sunulmaktadır. Bulut hizmet sağlayıcısı tüm altyapıyı ve yükseltmeleri yönetir ve uygulama yazılımını sağlar. Müşteri temel olarak yalnızca yazılımı kullanır. Yazılım müşteriye özel bir sanal makinede çalışabilir, birden fazla yazılım örneği aynı sanal makinede çalışabilir veya aynı uygulama sunucusu örneği birden fazla müşteriye hizmet verebilir. Hizmet olarak sunulan yazılım genellikle abonelik esasına göre sunulur; örneğin müşteri, yazılımı kullanmak için kullanıcı başına aylık bir ücret öder.
Doğru Bulut Dağıtım Modelini Seçmek
Geçiş yaparken veya bulut yolculuğuna başlarken her kuruluşun kendi gereksinimleri olacaktır. Maliyetli ve zaman alıcı kötü kararlardan kaçınmak için bulut yolculuğuna çıkmadan önce kurumsal ihtiyaçları anlamak kritik önem taşıyor. Planlama aşamasında iyi kararlar vermek, işletmenizin büyümeyi hızlandırmasına, iş hedeflerinize yardımcı olmasına ve rekabet gücünü korumanıza yardımcı olabilir. Başlangıç aşamalarındaki yanlış planlama, bulut yolculuklarında daha olgun bir aşamada olabilecek rakiplerinize karşı sizi dezavantajlı konuma getirebilir.
Gerçek dünyada, yeni işletmeler ve yeni kurulan şirketler genellikle mümkün olan yerlerde genel bulutu tamamen benimsemeyi tercih edeceklerdir. Mevcut işletmelerin çoğunun şirket içinde bir miktar mevcut altyapı varlığı olacaktır ve bu nedenle bunu özel bir buluta getirmek ve hibrit modeli benimsemek daha mantıklı olabilir. Özel bulut, yüksek genel giderlere sahip, yüksek maliyetli bir seçenektir ancak bazen veri güvenliği düzenlemelerinin veya veri egemenliğine ilişkin endişelerin çok önemli olduğu durumlarda bir gerekliliktir. Finans sektörü gibi yüksek güvenilirliğin önemli olduğu yerlerde çoklu bulut düşünülebilir.